A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

Tiesitkö nämä? - Faktoja työttömyysturvasta

Uutiset

14.8.2023

Työttömyysturvalla tarkoitetaan rahallista tukea, jota saat työttömyyden tai lomautuksen aikana. Työttömyysturvaa voit hakea joko työttömyyskassasta, jos olet työttömyyskassan jäsen tai Kelasta. Työttömyysaikana sinulla on velvollisuus hakea aktiivisesti työtä.

 

Milloin tukea haetaan työttömyyskassasta ja milloin Kelasta?

Jos kuulut työttömyyskassaan, hae työttömyysetuutta kassastasi. Kassa tutkii, täytätkö työssäolo- sekä jäsenyysehdon ja olet siten oikeutettu ansiopäivärahaan.  Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae silloin työttömyysetuutta Kelasta.

Riippumatta siitä, haetko etuutta työttömyyskassasta vai Kelasta, sinun on ilmoittauduttava ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi. TE-palvelut antaa ilmoittautumisesi jälkeen kassalle lausunnon siitä, oletko oikeutettu saamaan työttömyysetuutta. Vasta lausunnon saatuaan kassa voi käsitellä hakemuksesi.

 

Miten työttömyysetuutta haetaan?

Työttömyysetuutta haetaan aina jälkikäteen joko omasta kassasta tai Kelasta. Ei siis riitä, että ilmoittaudut TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Ensimmäisen hakemuksen voit täyttää kahden kalenteriviikon työttömyyden tai lomautuksen jälkeen. Liitä ensimmäiseen hakemukseen kopio irtisanomisilmoituksestasi sekä tarvittaessa kopio työsopimuksestasi, jos työsi on päättynyt tai lomautusilmoituksesta, jos sinut on lomautettu. Jatkohakemukset lähetetään joko neljän kalenteriviikon jaksoissa tai kuukausittain jälkikäteen.

Työttömyysetuutta on haettava kolmen kuukauden kuluessa lomautuksen tai työttömyyden alkamisesta tai ensimmäisestä hakemastasi päivästä jatkohakemuksella.

 

Mitä eri työttömyysetuuksia on?

Ansiopäiväraha

Kassan maksamaa ansiopäivärahaa voit saada, kun olet kassan jäsenyysaikana täyttänyt työssäoloehdon. Työttömyyskassan maksama ansiopäiväraha koostuu peruspäivärahasta ja ansio-osasta, joten se on lähes aina Kelan maksamaa peruspäivärahaa suurempi. Ansiopäivärahaan on mahdollista saada lapsikorotus alle 18-vuotiaista lapsista. Päivärahan lisäksi voidaan maksaa kulukorvausta tai korotusosaa ansiopäivärahaan, jos osallistut työllistymistä edistävään palveluun. Kaikki työttömyysetuudet ovat veronalaista tuloa. Ansiopäivärahan enimmäisajan täytyttyä voit hakea Kelasta työmarkkinatukea. Ansiopäivärahaa maksetaan enintään 400 päivän ajan, kun työhistoriaa on yli kolme vuotta, ja 300 päivää, kun työhistoriaa on enintään kolme vuotta. Jos olet täyttänyt 58 vuotta ja ollut työssä vähintään 5 vuotta viimeisen 20 vuoden aikana, voit saada ansiopäivärahaa enintään 500 päivältä.

Peruspäiväraha

Kela maksaa peruspäivärahaa työssäoloehdon täyttäneille hakijoille, joiden työssäoloehto ei ole täyttynyt kokonaan kassan jäsenyysaikana tai jotka eivät ole minkään kassan jäseniä. Peruspäivärahaa maksetaan enintään 400 päivän ajan, kun työhistoriaa on yli kolme vuotta, ja 300 päivää, kun työhistoriaa on enintään kolme vuotta. Lisäksi tietyillä ehdoilla henkilöt, jotka ovat saaneet työssäoloehdon täyteen täytettyään 58 vuotta, voivat saada peruspäivärahaa 500 päivän ajan. Peruspäivärahan lisäksi voit saada kulukorvauksen tai korotusosaa ansiopäivärahaan, jos osallistut työllistymistä edistävään palveluun sekä lapsikorotuksen alle 18-vuotiaista lapsista. Enimmäisajan täytyttyä voit hakea Kelasta työmarkkinatukea.

Työmarkkinatuki

Työmarkkinatukea maksetaan henkilöille, jotka eivät ole täyttäneet työssäoloehtoa ollenkaan tai joiden ansiopäivärahan tai peruspäivärahan enimmäisaika on tullut täyteen. Työmarkkinatuessa ei ole enimmäisaikarajaa, mutta se on tarveharkintainen etuus. Täysimääräinen työmarkkinatuki on yhtä suuri kuin peruspäiväraha. Erona on se, että muiden samassa taloudessa asuvien henkilöiden tulot voivat pienentää työmarkkinatukea, mutta ne eivät pienennä peruspäivärahaa.

 

Mikä on omavastuuaika?

Ansiopäivärahan, peruspäivärahan ja työmarkkinatuen maksamisessa on omavastuuaika, jolta ajalta etuutta ei pääsääntöisesti makseta. Se on viisi työtöntä päivää, jotka olet ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa. Päiviksi hyväksytään päivät maanantaista perjantaihin. Omavastuuajan on kerryttävä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.

 

Mitä ehtoja on työttömyysetuuden saamiseksi?

Työttömyysetuuden saamiseksi on täytettävä tietyt ehdot.

Ansiopäivärahaan on oikeus, jos olet kassan jäsenyysaikana täyttänyt työssäoloehdon ja Kelan peruspäivärahaan on oikeus, jos työssäoloehto on täyttynyt, mutta et ole samaan aikaan ollut kassan jäsen.

Perussäännön mukaan kummassakin tapauksessa työssäoloehto täyttyy, kun olet ollut palkkatyössä vähintään 26 kalenteriviikkoa (noin 6 kk) työttömyyttä välittömästi edeltäneen 28 kuukauden eli tarkastelujakson aikana. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään 7 vuodella, jos olet ollut sairauden, kuntoutuksen, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, päätoimisten opintojen tai enintään 3-vuotiaan lapsen hoidon takia pois työmarkkinoilta. Viikkotasolla työssäoloehto täyttyy, kun palkallinen työaika on kalenteriviikon aikana vähintään 18 tuntia.  Tarkemmat tiedot työssäoloehdoista, palkansaajan, yrittäjän perheenjäsenen ja päätoimisen yrittäjän osalta löydät alla olevista linkeistä.

Jos työssäoloehtosi ei täyty ollenkaan, hae työmarkkinatukea Kelasta.

Sekä työttömyyskassa että Kela saavat hakemusten käsittelyssä tarvittavat palkkatietosi tulorekisteristä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.

 

Lisää tietoa A-kassan työssäoloehdosta

Lisää tietoa Kelan työssäoloehdosta

Lisää tietoa Yrittäjäkassan työssäoloehdosta

 

Työttömyyskassasta ansiopäivärahaa hakevan on täytettävä työssäoloehdon lisäksi jäsenyysehto. Jäsenyysehto täyttyy, kun olet ollut kassan jäsen vähintään 26 viikkoa. Myös toisen kassan jäsenyysaika lasketaan mukaan 26 viikkoon, jos olet liittynyt jäseneksi kuukauden sisällä edellisen kassajäsenyyden päättymisestä.

 

Mikä voi estää ansiopäivärahan saamisen?

Muut saamasi etuudet tai tietyt rajoitukset voivat vaikuttaa ansiopäivärahaoikeuteen siten, että ne joko estävät päivärahan saamisen kokonaan tai vähentävät päivärahan määrää. Ansiopäivärahaoikeuteen vaikuttavat esimerkiksi päivärahan maksamisen estävät sosiaalietuudet kuten vanhempainraha, sairauspäiväraha tai kuntoutusraha sekä työvoimapoliittiset rajoitukset ja työsuhteeseen liittyvät rajoitukset. Nämä voivat estää päivärahan maksamisen kokonaan. On myös etuuksia, joilla ei ole vaikutusta päivärahaan. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsilisä, asumistuki ja sosiaalihuoltolain mukainen toimeentulotuki.

Jos olet eronnut työstäsi ilman pätevää syytä tai itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, TE-toimisto asettaa korvauksettoman määräajan eli karenssin. Karenssiajalta ei siis ole oikeutta päivärahaan. Poikkeuksena ovat TE-toimiston kanssa sovittavat työllistymistä edistävät palvelut, joiden ajalta päivärahaa voidaan maksaa samanaikaisesti karenssin kanssa.

 

Millainen on työttömyysturva lomautetulle?

Jos sinut lomautetaan, voit saada lomautuksen ajalta työttömyysturvaa työttömyyskassasta tai Kelasta. Lomautus tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytetään väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy voimassa. Lomautus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Hakuprosessi on vastaavanlainen kuin hakiessasi työttömänä työttömyysetuutta.

 

Voiko työttömyysetuutta saada, jos tekee töitä työttömyyden aikana?

Jos olet osa-aikaisissa töissä tai teet satunnaisesti töitä työttömyyden aikana voit hakea soviteltua päivärahaa. Osa-aikatyöksi määritellään työ, jossa työsopimuksessa sovittu työaika on enintään 80 % alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Satunnaista työtä puolestaan on enintään kaksi viikkoa (14 päivää) kestävässä kokoaikaisessa työsuhteessa tehty työ. Lisäksi soviteltua päiväraha maksetaan henkilöille, joilla on tuloa sivutoimisesta yritystoiminnasta tai jotka on lomautettu lyhennetylle työpäivälle. Sovitellun päivärahan hakuprosessi menee vastaavalla tavalla kuin tavanomainen päivärahan haku.