A-kassan logo, vihreä

Ansiosidonnainen päiväraha

Syventävät ohjeet

Hae ansiopäivärahaa, jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan

Ansiosidonnainen päiväraha on työttömyyskassan maksama etuus työttömyys ja lomautustilanteissa

Maksamme ansiopäivärahaa myös työllistymistä edistävän palvelun ajalta. Ansiopäivärahaan kuuluu ansiopäivärahan perusosan ja palkan mukaan määräytyvä ansio-osa.

Ansiopäivärahaa voit hakea, jos olet työttömyyskassan jäsen.

Voit saada ansiopäivärahaa, kun olet täyttänyt työvoimapoliittiset edellytykset, työttömyyskassan jäsenyysehdon ja työssäoloehdon.

Lyhyesti:

  • Työvoimapoliittisten edellytysten täyttyminen tutkitaan työ- ja elinkeinotoimistossa (TE-toimisto), joka antaa asiasta kassaa sitovan lausunnon
  • Sinun on täytettävä jäsenyysehto
  • Jäsenyytesi aikana sinun on täytettävä työssäoloehto

Muita yleisiä ehtoja päivärahan saamiseksi ovat muun muassa:

  • 18–64 vuoden ikä (lomautetuilla 68 vuotta)
  • asuminen Suomessa
  • ilmoittautuminen työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon
  • kokoaikatyön hakeminen
  • päivärahan hakija on työkykyinen ja työmarkkinoiden käytettävissä.

Tutkimme jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttymisen ansiopäivärahahakemuksesi käsittelyn yhteydessä.

 

Työvoimapoliittiset edellytykset

Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tutkii työvoimapoliittiset edellytyksesi ja antaa siitä työttömyyskassaa sitovan lausunnon. Kassa ei voi vaikuttaa TE-toimiston antamiin lausuntoihin.

Toimi näin:

  • Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi
  • Työnhakijaksi voit ilmoittautua täyttämällä sähköisen ilmoittautumislomakkeen viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä. Voit tehdä ilmoittautumisen jo ennen työttömyyden tai lomautuksen alkamista.
  • Ilmoittautumisen jälkeen TE-toimistosta otetaan sinuun yhteyttä, sovitaan jatkotoimenpiteistä ja mahdollisesta henkilökohtaisesta tapaamisesta
  • Jos olet kuntakokeilun asiakas, ilmoittautuminen tulee tehdä TE-toimiston Oma asioinnin kautta.

Jäsenyysehto

Jäsenyysehto 1.9.2024 saakka: Jäsenyysehto täyttyy, kun olet ollut kassan jäsen vähintään 26 viikkoa. Myös toisen kassan jäsenyysaika lasketaan mukaan 26 viikkoon, jos olet liittynyt jäseneksi kuukauden sisällä edellisen kassajäsenyyden päättymisestä.

 

Jäsenyysehto 2.9.2024 alkaen: Jäsenyysehto täyttyy, kun olet ollut kassan jäsen vähintään 12 kuukautta ennen työttömyyttä. Myös toisen kassan jäsenyysaika lasketaan mukaan 12 kuukauteen, jos olet liittynyt jäseneksi kuukauden sisällä edellisen kassajäsenyyden päättymisestä.


 

Työssäoloehto 1.9.2024 saakka 26 kalenteriviikkoa

Työssäoloehtoa kertyy työntekoviikkojen perusteella 1.9.2024 asti (työskentelyperusteinen eli ansaintaperusteinen työssäoloehto).

Työssäoloehtoa kertyy 1.9.2024 saakka, kun

  • palkallinen työaika on kalenteriviikon aikana vähintään 18 tuntia (mukaan lasketaan esimerkiksi palkallinen loma-, sairaus- ja irtisanomisaika)
  • työ on tehty kassan jäsenyyden voimassaoloaikana
  • työ on tehty työsuhteessa ja se on vakuutuksenalaista, eli siitä on pidätetty vero, työttömyys- ja sosiaalivakuutusmaksut
  • palkka on työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on kokoaikatyön palkan oltava vuonna 2024 vähintään 1 399 euroa kuukaudessa.
  • luovan ja esityksellisen alan työstä on ansaittu palkkaa vähintään 325,35 euroa viikossa

 

Työssäoloehto täyttyy 1.9.2024 mennessä, kun 28 kuukauden tarkastelujakson aikana vähintään 18-tuntisia työssäoloehdon täyttäviä kalenteriviikkoja kertyy yhteensä 26.

Työn ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä kokoaikaista, vaan työssäoloehtoa kerryttäviä viikkoja voi kerätä lyhyemmissäkin jaksoissa.

Jos olet saanut kassasta päivärahaa, uutta työssäoloehtoa voi kertyä vasta edellisen työssäoloehdon täyttymisen jälkeiseltä ajalta. Samaa työskentelyä ei voida lukea kahteen työssäoloehtoon.

 

Palkkatukityö 1.9.2024 saakka

  • Jos olet työllistynyt palkkatukityössä, voidaan työssäoloehtoon lukea 75 prosenttia työssäoloehdon täyttävistä kalenteriviikoista. Täyttääksesi 26 viikon työssäoloehdon sinun tulee työskennellä 35 viikkoa. Palkkatukityösuhteen tulee alkaa viimeistään 1.9.2024.
  • Jos olet työllistynyt palkkatukityöhön työllistämisvelvoitteen perusteella, lasketaan kaikki työssäoloviikot mukaan työssäoloehtoon, kun kunnalla on ollut velvollisuus järjestää velvoitetyötä ansiopäivärahan enimmäisajan täyttymisen perusteella viimeistään 1.9.2024.

 

Työssäoloehdon tarkastelujakso 1.9.2024 saakka

Työssäoloehdon tulee täyttyä 28 kuukauden tarkastelujakson aikana työttömyyden tai lomautuksen alkamisesta taaksepäin. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää hyväksyttävästä syystä enintään seitsemän vuotta. Hyväksyttäviä syitä pidennykseen ovat muun muassa aika, jolta olet saanut

  • Kelan sairauspäivärahaa
  • Kelan vanhempainrahaa
  • Kelan kotihoidon tukea
  • Kelan opintotukea, tai
  • olet ollut suorittamassa asevelvollisuus- tai siviilipalvelua.

 


Kuvassa henkilö merkitsee kalenteriin kynällä. Kädessä on laskin ja pöydällä kahvikuppi ja silmälasit. Kuvituskuva

 

Työssäoloehto 2.9.2024 alkaen 12 kalenterikuukautta

Työssäoloehtoa kertyy kalenterikuukauden aikana maksetun palkan perusteella 2.9.2024 alkaen tehdystä työstä (maksuperusteinen eli europerusteinen työssäoloehto).

Työssäoloehtoon luetaan kaikki sellaiset kalenterikuukaudet, joiden aikana sinulle on maksettu palkkatuloa vähintään 930 euroa (ilman lomarahaa ja lomakorvausta) 2.9.2024 alkaen tehdystä työstä.

  • Työssäoloehtoa voi kerryttää myös ns. puolikkaina kuukausina, kun kalenterikuukauden aikana on maksettu palkkaa vähintään 465 euroa mutta alle 930 euroa. Kaksi puolikasta työssäoloehtokuukautta vastaa yhtä kokonaista työssäoloehtokuukautta.

 

Työntekokuukausi voi poiketa siitä, missä kuussa työssäoloehtoa kertyy. Jos työ on tehty esimerkiksi lokakuussa, mutta palkka siitä maksetaan vasta marraskuussa, työssäoloehtoa kertyy marraskuussa maksetun palkan perustella. Jos lokakuussa ei ole maksettu palkkaa, ei siitä kerry työssäoloehtoa lainkaan.

Työstä maksetun palkan on oltava työehtosopimuksen mukaista. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on kokoaikatyön palkan oltava vuonna 2024 vähintään 1 399 euroa kuukaudessa.

Työssäoloehto täyttyy 2.9.2024 jälkeen, kun sinulle on maksettu työssäoloehdon täyttävää palkkatuloa vähintään 12 kalenterikuukauden aikana. Kalenterikuukausi on esim. tammi- helmi- ja maaliskuu.

 

Palkkatukityö 2.9.2024 alkaen

Jatkossa palkkatukityö ei pääsääntöisesti kerrytä työssäoloehtoa enää lainkaan.

Poikkeuksena tästä on alentuneesti työkykyisen ja yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseksi solmittu palkkatukityö, jotka kerryttävät työssäoloehtoa myös 2.9.2024 jälkeen. Työssäoloehtoon voidaan lukea 75 prosenttia työssäoloehdon täyttävistä kalenterikuukausista alkaen 11. palkanmaksukuukaudesta. 10 ensimmäistä palkanmaksukuukautta ei vielä kerrytä työssäoloehtoa. Siten 12 kuukauden työssäoloehdon täyttämiseksi vaaditaan 26 palkallista työssäoloehtokuukautta eli 2 vuotta ja 2 kuukautta.

 

Poikkeukset maksuperusteiseen työssäoloehtoon

1) Jos työnantaja maksaa tavanomaisesta palkanmaksujaksosta poiketen kalenterikuukauden aikana palkkaa yli kuukauden mittaiselta ansainta-ajalta, jaetaan palkka vaikuttamaan palkanmaksukuukausi mukaan lukien taakse tai eteen päin yhtä monelle kalenterikuukaudelle kuin mihin palkan ansainta perustuu.

Tavanomainen palkanmaksujakso on useimmissa tapauksissa enintään kuukausi.

  • Esimerkiksi ajalta 1.10.-30.11.2024 ansaittu palkka, joka maksetaan 30.11.2024, kohdistetaan työssäoloehtotarkastelussa loka- ja marraskuulle 2024.

2) Jos palkanmaksu viivästyy työnantajasta johtuvasta syystä tai palkka maksetaan palkkaturvan kautta, kohdistetaan palkka sille kalenterikuukaudelle, jona se olisi ilman viivytystä pitänyt maksaa.

3) Yli kuukauden mittaiselta ajalta kerralla maksettu bonus, tulospalkkio tms. tulokseen perustuva palkanerä jaetaan vaikuttamaan ansainta-ajalle.

  • Esimerkiksi ajalta 1.1.-31.12.2025 ansaittu tulospalkkio, joka maksetaan 15.1.2026, kohdistetaan ajalle 1.1.-31.12.2025 eikä maksukuukaudelle.

 

Työssäoloehdon tarkastelujakso 2.9.2024 alkaen

Työssäoloehdon 28 kuukauden tarkastelujakso säilyy ennallaan, ks. Työssäoloehdon tarkastelujakso.

 

Työssäoloehtoviikkojen muuntaminen työssäoloehtokuukausiksi 2.9.2024 alkaen

Koska työssäoloehto voi täyttyä 12 kalenterikuukauden aikana uuden europerusteisen säännön mukaan kokonaan vasta aikaisintaan syyskuussa 2025, pitää 1.9.2024 mennessä kertyneet työssäoloehtoviikot muuntaa vastaamaan työssäoloehtokuukausia.

Ennen 2.9.2024 kertyneet työssäoloehtoviikot (ks. Työssäoloehto 1.9.2024 saakka) muunnetaan vastaamaan työssäoloehtokuukausia https://a-kassa.fi/ohjepankki/ansiopaivaraha/#tyossaoloehto_uusisiten, että 1-2 työssäoloehdon täyttävää viikkoa vastaa puolikasta työssäoloehtokuukautta ja 3-4 työssäoloehtoviikkoa vastaa yhtä työssäoloehtokuukautta 2.9.2024 alkaen.

  • Jos sinulle olisi kertynyt 20 työssäoloehtoviikkoa 1.9.2024 mennessä, vastaisi se 5 työssäoloehtokuukautta 2.9.2024 alkaen.
    • 20 työssäoloehtoviikkoa : 4 = 5 työssäoloehtokuukautta
  • 12 kuukauden työssäoloehdon täyttämiseksi pitäisi lisäksi saada 7 kalenterikuukautena palkkaa (ilman lomarahaa ja lomakorvausta) vähintään 930 euroa 2.9.2024 alkaen tehdystä työstä.

Kun työssäoloehtoviikkoja muunnetaan työssäoloehtokuukausiksi, laskukaava on työssäoloehtoviikkojen lukumäärä jaettuna neljällä

viikkojen lukumäärä : 4 = työssäoloehtokuukaudet

Yrittäjän ei omistavan perheenjäsenen työssäoloehto

Yrittäjän perheenjäsenen työssäoloehto täyttyy, kun olet työskennellyt 52 työssäoloehdon täyttävää viikkoa perheesi omistamassa yrityksessä, josta et itse omista mitään.

  • Perheenjäseniksi katsotaan yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuva puoliso (myös avopuoliso), lapset ja vanhemmat.

 

Kun 12 kuukauden europerusteinen työssäoloehto täyttyy kokonaan 1.9.2024 jälkeiseltä ajalta, voit yhdistää muulla työnantajalla tehdyn työskentelyn ja perheyrityksessä työskentelyn työssäoloehtoosi.

Ennen 2.9.2024 muulle työnantajalle tehtyä työtä ei voi yhdistää perheyrityksessä työskentelyyn, kun lasketaan työssäoloehtoviikkoja.

 


Muistettavia aikamääreitä

Ansiopäivärahan hakemiseen liittyviä tärkeitä aikamääreitä. Infograafi.


Syventävät ohjeet