A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

A-kassa, kuvituskuva
Voiko toimia yrittäjänä ja saada ansiosidonnaista päivärahaa?

Ansiopäiväraha, Uutiset, Yrittäjyys

23.2.2024

Suomessa yrittäjyyteen suhtaudutaan myönteisesti ja sitä arvostetaan. Yrittäjyys onkin yksi varteenotettava vaihtoehto työllistymiseen etenkin, kun sitä voi harjoittaa eri tavoin, kuten päätoimisena, sivutoimisena tai kevytyrittäjänä. Voiko työtön toimeentulonsa parantamiseksi harjoittaa yritystoimintaa ilman, että hän menettää ansiosidonnaisen päivärahansa?

 

Yrittäjänä työskennellessäsi oikeutesi ansiopäivärahaan riippuu siitä, katsooko TE-toimisto työskentelyn päätoimiseksi vai sivutoimiseksi. TE-toimisto antaa asiasta työttömyyskassalle lausunnon.

 

Miten yritystoiminta määritellään työttömyysturvan näkökulmasta?

Työttömyysturvassa yritystoiminnaksi katsotaan kaikki sellainen ansiotyö, jota ei ole tehty työ- tai virkasuhteessa. Perinteisesti yritystoiminnaksi on ymmärretty työskentely erilaisissa kokonaan tai osittain itse omistetuissa yhtiöissä. Yrittäjä voi toimia yksin elinkeinonharjoittajana, olla vastuunalainen yhtiömies tai toimia omistamassaan osakeyhtiössä. Tällainen työskentely on helppo mieltää yritystoiminnaksi.

 

Moni jäsenemme on oman alansa ammattilainen, jonka on vaikea työllistyä perinteiseen työsuhteeseen. Käytettävissä on erilaisia laskutuspalveluyrityksiä tai osuuskuntia, jotka voivat hoitaa laskutus- ja kirjanpitotyöt jäsenen puolesta tai välittää työtarjouksia. Tällöin usein ajatellaan, että työ tehdään työsuhteessa. Työttömyysturvassa tällainen työskentely katsotaan kuitenkin pääsääntöisesti yritystoiminnaksi. Myös kevytyrittäjyys on työttömyysturvassa yrittäjätoimintaa.

Pelkkä omistus ei tee kenestäkään yrittäjää. Oleellista on se, että työskentelee yrityksessään.

Lue lisää yrittäjyydestä ja ansiopäivärahasta

 

Miten yritystoiminta vaikuttaa ansiopäivärahaan?

TE-toimisto ratkaisee, onko kyse päätoimisesta vai sivutoimisesta yritystoiminnasta ja antaa työttömyyskassalle sitovan lausunnon. Jos aloittaa yritystoiminnan työttömänä ollessaan, voi sitä harjoittaa neljä kuukautta ilman, että sen pää- tai sivutoimisuutta arvioidaan TE-toimistossa.

 

Sivutoimisen ja aloittavan yrittäjän yritystoiminnan tulot sovitellaan yhteen ansiopäivärahan kanssa. Tulot huomioidaan verotuspäätökseltä, tuloslaskelmalta, tulo-menoselvitykseltä tai palkkalaskelmalta. Jos työttömänä aloitettu yritystoiminta jatkuu, arvioi TE-toimisto, kuinka työllistävää yritystoiminta on ja onko päivärahaan oikeutta neljän kuukauden jälkeen. Päätoimiseksi katsottu yritystoiminta estää päivärahan saannin.

 

Voinko yrittäjänä kuulua palkansaajan työttömyyskassaan?

Sivutoiminen yrittäjä voi kuulua sekä liittyä palkkatyössä ollessaan A-kassaan. Kun palkansaaja siirtyy päätoimiseksi yrittäjäksi, voi hän jatkaa kassan jäsenyyttä enintään 18 kuukauden ajan. Päätoiminen yrittäjä voi halutessaan siirtää jäsenyytensä yrittäjäkassaan, mikäli hänen YEL- tai MYEL-vakuutuksensa on vuonna 2024 vähintään 14.803 euroa.

 

Yrittäjäkassa (yrittajakassa.fi)