A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

Kuvistukuva_A-kassa
Mikä kaikki ansioturvassa muuttuu 2024

Ansiopäiväraha, Lakiuudistus, Osa-aikatyö, Uutiset

1.12.2023

Kaisan profiilikuva

 

Vuodenvaihteessa on tulossa voimaan ensimmäiset nykyisen hallituksen suunnittelemat uudistukset työttömyysturvaan, mikäli lakimuutokset hyväksytään. Uudistukset tarkoittavat muutoksia työttömyysturvalakiin, jota työttömyyskassatkin noudattavat. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024. Käymme seuraavaksi A-kassan etuuspäällikön Kaisa Tikan kanssa läpi tärkeimmät kohdat muutoksista.

Mitä muutoksia on tulossa ensimmäisenä voimaan?

Voimaantulosta alkaen sovellettaisiin omavastuuajan pidentämistä ja lomakorvauksen vaikutusta koskevia muutoksia. Huhtikuun alusta lukien sovellettaisiin lapsikorotuksen poistoa ja sovittelun suojaosan poistoa koskevia muutoksia. Työssäoloehtoa koskevia muutoksia sovellettaisiin 2.9.2024, kertoo Kaisa Tikka.

Lisäksi hallitus on esittänyt indeksikorotusten jäädyttämistä vuosille 2024–2027. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kohdalla tämä tarkoittaa, että työttömyysturvan perusosa säilyy vuoden 2023 tasossa. Työttömyyskassan jäsenenä perusosan lisäksi saa ansiosidonnaisen osan, jossa huomioidaan työttömyyttä edeltänyt palkka.

Muutoksilla on vaikutusta ansiopäivärahan määrään, mutta kassasta saatava ansiopäivärahan määrä verrattuna Kelan maksamaan peruspäivärahaan on silti suurempi, joten jatkossakin kannattaa kuulua työttömyyskassaan.

Miten omavastuupäivien muutos vaikuttaa?

Ennen kuin kassa voi maksaa ansiopäivärahaa, lasketaan omavastuupäivät, joilta ei saa ansioturvaa. Nyt omavastuupäiviä on viisi ja tammikuusta alkaen määrä kasvaa seitsemään. Tämä tarkoittaa sitä, että omavastuuaika on viiden päivän sijaan seitsemän päivää, jos omavastuuajan asettaminen alkaa vuoden 2024 puolella.

Miten lomakorvauksen jaksotus tarkoittaa? 

Jatkossa työsuhteen päättyessä pitämättömät vuosilomat siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkua niin monella päivällä, kuinka montaa työpäivää maksettu lomakorvaus vastaa eli ennen kuin ansiopäivärahaa voidaan maksaa, huomioidaan pitämättömät vuosilomat, kertoo Tikka.

Lomakorvaus tulee jaksotettavaksi, kun työsuhde päättyy 1.1.2024 tai sen jälkeen.

 

Huhtikuusta voimaan tulevia muutoksia

Lapsikorotukset poistetaan?

Kyllä, eli nykyisellään lapsikorotusta saa alle 18-vuotiaasta lapsesta, mutta huhtikuusta alkaen lapsista ei enää saa korotusta ansioturvaan.

Lapsikorotuksen suuruus on vuonna 2023 yhdestä lapsesta 7,01 euroa päivässä, 10,29 euroa kahdesta lapsesta ja yhteensä 13,29 euroa kolmesta tai useammasta lapsesta.

Työttömyysturvan lapsikorotukseen tehtiin vuonna 2023 ylimääräinen korotus, joka poistuu vuoden 2024 alussa. Lapsikorotus laskee korotuksen poistumisen vuoksi 25–48 euroa kuukaudessa lasten määrän mukaan. 1.4.2024 lukien lapsikorotusta ei makseta enää ollenkaan.

Mitä osa-aikatyötä tekevän suojaosan poisto tarkoittaa?

Suojaosa on rahamäärä, jonka voi työttömänä olleessaan tienata ilman, että se vaikuttaa ansiopäivärahan määrään. Nykyisellään suojaosa on osa-aikatyössä enintään 300 euroa kuukaudessa eli tämän verran voi tienata ilman, että ansiopäivärahan määrä laskee. Hutikuusta alkaen suojaosaa ei enää ole ja kaikki tulot huomioidaan ansiopäivärahan määrässä. Eli jatkossa jokainen tienattu euro vähentää ansiopäivärahaa viisikymmentä senttiä.

 

Syksyllä voimaan tulevia muutoksia

Mihin työssäoloehdon pidentäminen vaikuttaa?

Työssäoloehto on aika, joka täytyy olla ollut työssä, ennen kuin on oikeutettu ansiopäivärahaan. Nykytilanteessa 26 kalenteriviikkoa eli puoli vuotta työtä oikeuttaa ansiopäivärahaan, hallitusohjelmassa vaatimus olisi jatkossa 12 kuukautta. Tämänhetkisen tiedon mukaan tämä astuu voimaan syyskuussa 2024.

Kassaan kannattaa jatkossa liittyä hyvissä ajoin, jotta työssäoloehdon ehtii kerryttämään, muistuttaa Tikka. Tutustu jäsenyyteen

Mitä tarkoittaa työssäoloehdon euroistaminen?

Nykyisin työssäoloehto kertyy työajan mukaan. Jatkossa työssäoloehto kertyisikin maksetun palkan mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahaoikeus ei riipu työttömyyttä ennen tehtyjen työtuntien määrästä vaan riittävää työttömyyttä edeltävää työskentelyä arvioidaan vain palkan perusteella.

Tämä astuu voimaan syyskuussa 2024.

Lue lisää hallituksen muutoksista työttömyysturvaan

Huomaathan, että lakimuutokset ovat vielä käsittelyssä ja niihin voi tulla muutoksia.