A-kassan logo, vihreä

Aktuella nyheter

Läs även dessa

Kuvistukuva_A-kassa
Vad allt förändras i utkomstskyddet vid årsskiftet?

Deltidsarbete, Inkomstrelaterad dagpenning, Lagreform, Nyheter

1.12.2023

Kaisan profiilikuva

Vid årsskiftet träder de första av den nuvarande regeringens planerade reformer av utkomstskyddet för arbetslösa i kraft. Ändringarna innebär ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa, som också arbetslöshetskassorna följer. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2024. Här går vi tillsammans med Kaisa Tikka, förmånschef på A-kassan, igenom de viktigaste punkterna i förändringarna.

 

Vilka ändringar träder i kraft först?

Från och med ikraftträdandet tillämpas de ändringar som gäller förlängningen av självrisktiden och semesterersättningens inverkan. Från och med början av april tillämpas de ändringar som gäller slopande av barnförhöjningen och slopande av det skyddade beloppet vid jämkning. Ändringarna i arbetsvillkoret börjar tillämpas 2.9.2024, säger Kaisa Tikka.

Dessutom har regeringen föreslagit frysning av indexhöjningar för åren 2024–2027. När det gäller utkomstskyddet för arbetslösa innebär det att grunddelen av utkomstskyddet ligger kvar på nivån 2023. Som medlem i a-kassan får du utöver basdelen en inkomstrelaterad del, som tar hänsyn till lönen före arbetslöshet.

Ändringarna inverkar på den inkomstrelaterade dagpenningens belopp, men beloppet av den inkomstrelaterade dagpenning som kassan betalar är ändå större än den grunddagpenning som Fpa betalar, så det lönar sig att höra till arbetslöshetskassan även i fortsättningen.

 

Hur påverkar ändringen av självriskdagar?

Innan kassan kan betala ut inkomstrelaterad dagpenning beräknas de självriskdagar för vilka utkomstskydd inte beviljas. Nu är självriskdagarna fem och från och med januari ökar antalet till sju. Det innebär att självriskperioden blir sju dagar istället för fem dagar om självriskperioden börjar under år 2024.

 

Vad innebär periodiseringen av semesterersättning?

Semester som inte har tagits ut i slutet av en anställning skjuter i fortsättningen upp början på rätten till inkomstrelaterad dagpenning med så många arbetsdagar som den utbetalda semesterersättningen motsvarar. Det vill säga, innan inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut, beaktas outtagen semester, säger Tikka.

Semesterersättningen ska periodiseras när anställningen upphör den 1 januari 2024 eller senare.

 

Ändringar som träder i kraft i april

Slopas barnförhöjningen?

Ja, nu beviljas barnförhöjning för barn under 18 år, men från och med april ger barn inte längre en förhöjning av utkomstskyddet.

Barnförhöjningen för ett barn 2023 är 7,01 euro per dag, 10,29 euro för två barn och sammanlagt 13,29 euro för tre eller fler barn.

År 2023 gjordes ett extra tillägg i barnförhöjningen inom utkomstskyddet för arbetslösa, som slopas vid ingången av 2024. I och med att tillägget slopas minskar barnförhöjningen med 25–48 euro per månad beroende på antalet barn.

 

Vad innebär slopandet av det skyddade beloppet för deltidsanställda?

Det skyddade beloppet är det belopp som kan tjänas utan att det påverkar beloppet på den inkomstrelaterade dagpenningen. För närvarande är det skyddade beloppet i deltidsarbete högst 300 euro per månad, vilket innebär att detta belopp kan tjänas utan att beloppet på den inkomstrelaterade dagpenningen sjunker. Från och med april finns det inte längre något skyddat belopp och alla inkomster beaktas i den inkomstrelaterade dagpenningens belopp.

 

Ändringar som träder i kraft på hösten

 

Vad inverkar förlängningen av arbetsvillkoret på?

Arbetsvillkoret är den tid som du måste ha arbetat innan du har rätt till inkomstrelaterad dagpenning. I nuläget berättigar 26 kalenderveckor, dvs. ett halvt års arbete till inkomstrelaterad dagpenning, medan kravet i regeringsprogrammet i fortsättningen är 12 månader. Enligt nuvarande information kommer detta att träda i kraft i september 2024.

I fortsättningen lönar det sig att ansluta sig till kassan i god tid så att du hinner tjäna in arbetsvillkoret, påminner Tikka. Lär dig mer om medlemskap.

Vad innebär euroiseringen av arbetsvillkoret?

För närvarande intjänas arbetsvillkoret enligt arbetstiden. Enligt regeringsprogrammet ska arbetsvillkoret i fortsättningen i stället tjänas in enligt den utbetalda lönen. Detta innebär att rätten till dagpenning inte är beroende av antalet arbetstimmar före arbetslösheten, utan att tillräckligheten hos arbetet före arbetslösheten endast bedöms på basis av lönen. Det finns emellertid ännu inte några närmare detaljer om detta, vilket innebär att vi ännu inte kan säga vilken effekt ändringen får för våra medlemmar.

Träder enligt nuvarande information i kraft i september 2024.

 

Läs mer om regeringsprogrammets reformer för utkomstskyddet för arbetslösa

 

Observera att lagändringarna fortfarande är under behandling och kan komma att ändras.