A-kassan logo, vihreä

Syventävät ohjeet

Sivun sisältö

Oikopolut

Palkalliset poissaolot sekä arkipyhät ansiopäivärahahakemuksen täyttämisessä

Oikopolut

Lomautuksen ajalle sattuvalta arkipyhäpäivältä voidaan maksaa ansiopäivärahaa samoin perustein kuin muiltakin lomautuspäiviltä, mikäli et ole saanut täyttä palkkaa arkipyhäpäivältä.

Eri aloilla on vaihtelevia käytäntöjä arkipyhien maksamisessa

  1. arkipyhäkorvaus maksetaan erillisenä korvauksena
  2. erillistä korvausta ei makseta, mutta työviikkoon osuva arkipyhä ei vähennä maksettavaa palkkaa
  3. arkipyhä vähentää maksettavaa palkkaa

 

Arkipyhäpäivältä ei voida maksaa ansiopäivärahaa, jos työnantaja maksaa täyden arkipyhäkorvauksen, tai jos palkkaa ei vähennetä kyseiseltä päivältä. Jos työnantaja maksaa osa-aikatyöhön perustuvan arkipyhäkorvauksen, korvaus otetaan huomioon soviteltavana työtulona.

Jos saat arkipyhän ajalta työnantajan maksamaa arkipyhäkorvausta tai arkipyhän ajalta ei ole tehty vähennystä palkkaan, näiden päivien kohdalle tulee merkitä hakemukseen ”palkallinen arkipyhä”.

Ilmoita hakemuksessa palkallisen poissaolon ajalta myös tunnit, joilta palkkasi maksetaan. Esimerkiksi jos olet sairauslomalla, jonka ajalta sinulle on maksettu palkkaa, ilmoita hakemuksessa kyseisen päivän kohdalla ”sairas” ja merkitse työtunnit, joilta sairausajan palkkaa on maksettu.

Tieto on oleellinen ja tärkeä kassalle, jotta osaamme katsoa jääkö työaikasi päivärahaan oikeuttavan rajan alalle ja tunnit vaikuttavat myös työssäoloehdon kertymiseen. Palkallinen poissaolo voi olla esimerkiksi sairausloma, vuosiloma, arkipyhä, pekkanen / työajanlyhennysvapaa, joustovapaa, vastikevapaa tms.