A-kassan logo, vihreä

Aktuella nyheter

Läs även dessa

Antalet personer som erhåller inkomstrelaterad dagpenning minskade oväntat i september

Nyheter

2.10.2024

Antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa minskade i september med 3,7 procent jämfört med augusti, vilket är överraskande, eftersom antalet vanligtvis börjar öka i september. I september erhöll 20 805 medlemmar, det vill säga 8,5 procent av medlemmarna, inkomstrelaterad dagpenning. Andelen som erhöll dagpenning under permittering var 29,1 procent, vilket är endast 0,6 procentenheter mer än i augusti. Även utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning minskade i september.

 

Antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning minskade från maj till juli, varefter man kunde se en liten ökning i augusti. Vanligtvis har antalet fortsatt att öka något i september och ökat i snabbare takt mot slutet av året. I september var trenden dock inte densamma, eftersom antalet fortsatte att minska. Även om minskningen endast är 3,7 procent ska det bli intressant att se om utvecklingen fortsätter. I år har antalet mottagare ändrats en månad senare jämfört med ifjol och därför skulle man kunna tro att trenden kommer att vända omkring oktober–november. Under året har antalet mottagare varje månad varit större än året innan, men skillnaden har minskat. I september var antalet mottagare endast 2,6 procent fler än vid motsvarande tidpunkt ifjol.

 

29,1 procent av alla som erhöll inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa erhöll dagpenning under permittering, vilket är en liten ökning på 0,6 procentenheter jämfört med augusti. Andelen permitterade var hög i början av året, men har under de senaste månaderna förblivit vid cirka 29 procent. Andelen permitterade har vanligtvis börjat öka efter sommaren, men ännu har detta inte skett. Andelen som erhåller jämkad dagpenning har sedan juni förblivit ganska lika och var nu i september 16,1 procent.

 

 

Utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning minskade på hösten

A-kassas utgifter för inkomstrelaterad dagpenning har vanligtvis ökat mot slutet av året, men i augusti och september var utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning dock lägre än i juli och de har ännu inte börjat öka. Utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning under dessa två månader var också lägre än under motsvarande tidpunkt ifjol, vilket är exceptionellt när man granskar de övriga förflutna månaderna. I september betalades sammanlagt 27,1 miljoner euro i inkomstrelaterad dagpenning, vilket är 4,2 procent mindre än i september förra året. Det återstår att se hur utvecklingen blir i oktober.

De lagändringar som trädde i kraft i januari och april har för sin del inverkat på de lägre utbetalade beloppen i euro. Även om antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning var 2,6 procent fler än i september förra året, utbetalades 4,2 procent mindre i euro. Minskade utgifter för inkomstrelaterad dagpenning till följd av de lagändringar som trädde i kraft i september torde ses under slutet av året.

 

Medlemmarna nöjda med kundservicen

A-kassas telefontjänst fick i september sammanlagt 7 297 samtal, som i genomsnitt besvarades inom 3 minut och 54 sekunder. Samtalslängden var i genomsnitt 5 minuter och 37 sekunder. Baserat på en responsenkät var 60 procent av respondenterna mycket nöjda och 29 procent ganska nöjda med den service de fick.

 

Via e-tjänsten kom i september 4 437 meddelanden, vilket är 11 procent fler än i augusti. 709 diskussioner fördes i e-tjänstens chatt och kötiden var i genomsnitt 13 sekunder och diskussionstiden 12 minuter och 25 sekunder. Baserat på en chattens responsenkät var 73 procent av respondenterna mycket nöjda och 17 procent ganska nöjda med den service de fick.

 

De månadsvisa statistiksammanfattningarna finns på A-kassans webbplats