A-kassan logo, vihreä

Aktuella nyheter

Läs även dessa

A-kassa, kuvituskuva, jossa henkilö kirjoittaa kynällä ja näppäilee laskinta. Pöydällä on kahvimuki, suojakypärä ja huomioliivi.
Antalet personer som erhåller inkomstrelaterad dagpenning ökar

Arbetslöshet, Nyheter, Statistik

16.8.2024

Antalet personer som erhåller inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa har vanligtvis under sommarmånaderna och åter ökat på hösten. Nu ser det ut som att antalet mottagare har börjat öka redan i augusti. Fram till mitten av augusti erhöll 5,4 procent av medlemmarna inkomstrelaterad dagpenning, vilket är 0,2 procentenheter mer än i mitten av juli, då mottagarna uppgick till 5,1 procent av medlemmarna.

 

Fram till mitten av augusti erhöll 5,4 procent av medlemmarna inkomstrelaterad dagpenning, vilket är 0,2 procentenheter mer än i mitten av juli, då mottagarna uppgick till 5,1 procent av medlemmarna. Fram till slutet av juli ökade antalet till 8,8 procent. Även om antalet mottagare ökade måttligt från mitten av juli till mitten av augusti, verkar trenden vara uppåtgående. Situationen för augusti lever dock ännu och vi får ännu vänta på det slutliga antalet mottagare i augusti. Ifjol började antalet mottagare öka i augusti och en mer markant ökning skedde först i oktober.

 

Fram till mitten av augusti har dagpenning under permittering utbetalats till 3 151 medlemmar, vilket är 24 procent av alla som erhållit inkomstrelaterad dagpenning. Andelen som erhöll dagpenning under permittering var i slutet av juli 29,6 procent, vilket är 2,9 procentenheter mindre än i juni. Om situationen i mitten av augusti förblir densamma fram till slutet av månaden verkar andelen permitterade fortsätta att minska.

 

Recessionen inom Finlands ekonomi har direkt återspeglats i antalet personer som erhåller inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa samt antalet permitterade. Nu kan vi dock se tecken på en återhämtning av ekonomin, vilket kan förklara varför antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning snabbt minskade under sommarmånaderna och varför antalet eventuellt ökar måttligt under hösten. Förändringarna är ändå tills vidare så små att det är alltför tidigt att dra några långtgående slutsatser.

 

De månadsvisa statistiksammanfattningarna finns på A-kassans webbplats