A-kassan logo, vihreä

Aktuella nyheter

Läs även dessa

Antalet permitterade minskade märkbart i juni

Inkomstrelaterad dagpenning, Nyheter, Statistik

3.7.2024

I mitten av juni minskade antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning från Öppna arbetslöshetskassan A-kassa med över 20 procent, jämfört med mitten av maj, och denna skillnad förblev oförändrad fram till månadens slut. I juni erhöll 22 561 medlemmar, det vill säga 9,3 procent av medlemmarna, inkomstrelaterad dagpenning. Andelen personer som erhöll dagpenning under permittering var fram till maj över 40 procent, men i slutet av juni minskade andelen till 32,5 procent.

 

Den nedåtgående trend för antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa som inleddes i maj fortsatte som ännu brantare i juni. Även om antalet mottagare i juni, 22 561 medlemmar, var märkbart mindre än i maj, var antalet ändå 11 procent högre än vid samma tidpunkt förra året. 24 procent av all som erhöll inkomstrelaterad dagpenning var kvinnor och 76 procent var män. Antalet mottagare förväntas fortsätta minska i juli, dock i en måttligare takt än i juni.

 

Det har under hela början av året varit särskilt intressant att följa upp andelen permitterade av alla som har erhållit inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa. Andelen förblev i närheten av 42–44 procent under hela början av året. I mitten av maj verkade andelen redan börja minska, men i slutet av månaden uppgick den ännu till 40 procent, eftersom det totala antalet personer som erhöll inkomstrelaterad dagpenning minskade så drastiskt. I juni minskade dock andelen permitterade betydligt, till 32,5 procent.

 

Andelen som erhöll jämkad dagpenning har ökat något sedan april. I juni var andelen 17,3 procent, vilket är 1,4 procentenheter mer än i maj.

 

 

Utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning fortsatte att minska

A-kassas utgifter för inkomstrelaterad dagpenning har visat en nedåtgående trend, med undantag för utgiftstoppen i april. Juni visade en nedåtgående trend och utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning var 8,4 miljoner mindre än i maj. I juni betalades sammanlagt 29,3 miljoner euro i inkomstrelaterad dagpenning, vilket är 6,2 procent mer än vid motsvarande tidpunkt ifjol. Om trenden fortsätter som under tidigare år minskar utgifterna för inkomstrelaterad dagpenning också i juli.

 

Antalet ansökningar om inkomstrelaterad dagpenning och antalet utbetalda dagar
Antalet utbetalda dagar uppgick i juni till 17,8, vilket är nästan samma antal som i maj. Detta är en dag mindre än i juni ifjol.

 

I juni inlämnades sammanlagt 29 621 ansökningar om inkomstrelaterad dagpenning till A-kassa, vilket är 4 344 färre ansökningar än i maj. Jämfört med juni ifjol var antalet dock 26 procent fler. De flesta av de inlämnade ansökningarna, det vill säga 60,69 procent, var ytterligare ansökningar. Andelen första ansökningar förblev lika som i maj, det vill säga 5,9 procent. Ansökningarna om jämkad dagpenning utgjorde 33,3 procent av alla ansökningar.

 

Behandlingstiderna i A-kassa förblev på en utmärkt nivå i juni. Behandlingstiden för första ansökningar var i genomsnitt 9,4 dagar och för ansökningar om jämkad dagpenning 5,8 dagar.

 

Medlemmarna var nöjda med kundservicen

Telefontjänsten fick i juni sammanlagt 5 265 samtal, som i genomsnitt besvarades inom 1 minut och 43 sekunder. Baserat på en responsenkät för telefontjänsten var 76 procent av respondenterna mycket nöjda och 20 procent ganska nöjda med den service de fick.

 

Via e-tjänsten kom i juni 3 579 meddelanden, vilket är 15 procent mindre än i maj. I juni fördes sammanlagt 789 samtal i e-tjänstens chattfunktion. Kötiden var i genomsnitt 27 sekunder och samtalstiden 10 minuter och 13 sekunder. Enligt en responsenkät för chatt-tjänsten var 74 procent av respondenterna mycket nöjda och 17 procent ganska nöjda med A-kassans service.

 

De månadsvisa statistiksammanfattningarna finns på A-kassans webbplats