eAsioinnissa on huoltokatko ti 15.10.2024 klo 18.00-22.00. eAsiointia ei voi käyttää katkon aikana. Pahoittelemme katkoksesta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Palvelumme on tällä hetkellä ruuhkautunut. Puhelinpalvelumme on poikkeuksellisesti suljettuna tiistaina 15.10.2024, jotta voimme keskittää resurssejamme hakemusten käsittelyyn ja nopeuttaa käsittelyaikoja. Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

A-kassan logo, vihreä

Blogi

Lue myös nämä

Kaisan profiilikuva
5 tyypillisintä väärinkäsitystä työttömyysturvasta

Blogi

1.6.2023

- Kaisa Tikka, etuuspäällikkö

Työelämä on muuttumassa, sillä työurat ovat jaksottaisempia ja pitkiä työsuhteita samalla työnantajalla ei enää synny yhtä usein kuin ennen. Työttömyys- tai lomautusjaksoista on tullut arkipäivää, jolloin itse kunkin on hyvä pohtia omaa toimeentuloaan myös työelämän yllättävien käänteiden varalle.

A-kassan etuuspäällikkö Kaisa Tikka vastaa alla yleisimpiin väärinkäsityksiin liittyen työttömyysturvaan.

1. Työttömyysetuus on kaikille sama

Työttömyyskassan jäsenenä voi saada selkeästi suurimman työttömyyspäivärahan, koska työttömyyskassan maksamaan ansiopäivärahan määrään vaikuttaa ennen työttömyyttä ansaitut palkkatulot. Tästä syystä päivärahaa kutsutaankin ansiosidonnaiseksi.

Voit arvioida saamasi ansiopäivärahan määrän laskurillamme. Siirry laskuriin >>

Esimerkiksi pelkällä Kelan tuella työttömyyden ajalta voi saada noin 800 euroa kuussa. Jos kuitenkin liittyy ajoissa työttömyyskassan jäseneksi, päivärahan määrä olisi esimerkiksi 2500 euron kuukausituloilla noin 1670 euroa. Kassan jäsenyydestä on siis ihan selkeää ja konkreettista hyötyä työttömyyden aikana.

 

2. Työttömyyskassaan voi liittyä sitten, kun jää työttömäksi

Tämä on harmillinen virhe monen kohdalla, eli käytännössä ei vakuuteta omaa työtä työttömyyden varalta tarpeeksi ajoissa. Ansiopäivärahaa voi saada kassasta aikaisintaan 26 viikon työskentely- ja jäsenyysjakson jälkeen. Käytännössä tulisi siis työskennellä kassan jäsenenä ollessaan puoli vuotta ennen mahdollisuutta saada ansiopäivärahaa. Aiheesta kannattaa lukea lisää kassan kotisivuilta, tarkastelujaksoa pidentää esimerkiksi opiskelu sekä vanhempainvapaa.

Työttömyyskassaan voi liittyä vain silloin, kun työsuhde on voimassa. Oma jäsenyys kannattaakin tarkastaa hyvänä hetkenä. Moni kuuluu sekä ammattiliittoon että työttömyyskassaan, näin saa itselleen vankan turvan työelämän eri käänteisiin.

 

3. Työttömyyskassan jäsenyydestä ei ole hyötyä, jos tekee vain pätkätöitä

Työn ei tarvitse olla yhtäjaksoista, jotta voi kerryttää ansiopäivärahan 26 viikon työssäoloehtoa. Pätkätöitä voi tehdä useammassakin jaksossa saadakseen työssäoloehdon täyteen, kunhan työviikot ovat vähintään 18-tuntisia ja palkkaa maksetaan työehtosopimuksen mukaan.

Lisäksi kassan jäsenenä voi saada päivärahaa soviteltuna, eli palkkaa ja ansiopäivärahaa samanaikaisesti. Palkkatuloista 300 euroa kuukaudessa ei vielä vähennä päivärahan määrää, mutta sen jälkeen saatu palkka pienentää saatavaa ansiopäivärahaa. Jos kuitenkin työskentelee paljon, voi olla, ettei ansiopäivärahaa jää enää maksettavaksi.

Työttömyyskassaan voi liittyä silloin, kun työsuhde on voimassa.

 

4. Olen koko ajan töissä, joten kassan jäsenmaksua on turha maksaa

Työelämässä voi tulla yllätyksiä vastaan, joten varautuminen ikäviin sattumiin ei ole koskaan huono ajatus. Työnsä vakuuttaminen työttömyyskassan jäsenyydellä on kuin autovakuutus: sen ottaminen on vähän myöhäistä, kun on jo kolaroinut.

Toisaalta työttömyyskassa maksaa myös muita kuin työttömyysetuuksia jäsenilleen. Vuorotteluvapaan ajalta kassa maksaa ansioon sidottua vuorottelukorvausta sekä liikkuvuusavustusta silloin, kun työttömänä oltuaan aloittaa työt vaikkapa toisella paikkakunnalla ja työmatka on pitkä. Vuodenvaihteessa työttömyyskassat alkoivat maksaa myös muutosturvarahaa yli 55-vuotiaille.

 

5. Työttömyyskassoissa ei ole mitään eroa

On ja ei ole. Kaikki työttömyyskassat noudattavat samaa lainsäädäntöä, eli esimerkiksi ansiopäivärahan määrässä ei ole eroa, koska se lasketaan työttömyyskassoissa saman kaavan perusteella.

Sen sijaan kassojen palveluissa, hakemusten käsittelyajoissa ja jäsenmaksujen määrässä voi olla paljonkin eroa. Lisäksi tiettyihin kassoihin voivat liittyä vain tiettyjen alojen työntekijät. A-kassaan sen sijaan voi liittyä kuka tahansa palkansaaja, mutta parhaan turvan työelämään saa kuulumalla ammattiliittoon sekä työttömyyskassaan.

Tutustu yhteistyöliittoihimme

Kaisan profiilikuva

Kaisa Tikka, etuuspäällikkö