Lue myös nämä uutiset

Kuvituskuva, A-kassa
Palkalliset poissaolot sekä arkipyhät hakemuksen täyttämisessä

Ansiopäiväraha, Usein kysyttyä, Uutiset

1.4.2024

Hakemuksen täyttäminen arkipyhän ajalta

Lomautuksen ajalle sattuvalta arkipyhäpäivältä voidaan maksaa ansiopäivärahaa samoin perustein kuin muiltakin lomautuspäiviltä, mikäli sinulla ei ole oikeutta saada täyttä palkkaa arkipyhäpäivältä.

Eri aloilla on vaihtelevia käytäntöjä arkipyhien maksamisessa

  1. arkipyhäkorvaus maksetaan erillisenä korvauksena
  2. erillistä korvausta ei makseta, mutta työviikkoon osuva arkipyhä ei vähennä maksettavaa palkkaa
  3. arkipyhä vähentää maksettavaa palkkaa

 

Arkipyhäpäivältä ei voida maksaa ansiopäivärahaa, jos työnantajalla on velvollisuus maksaa täysi arkipyhäkorvaus, tai jos palkkaa ei vähennetä kyseiseltä päivältä. Jos työnantajalla on velvollisuus maksaa osa-aikatyöhön perustuva arkipyhäkorvaus, korvaus otetaan huomioon soviteltavana työtulona.

Jos saat arkipyhän ajalta työnantajan maksamaa arkipyhäkorvausta tai arkipyhän ajalta ei ole tehty vähennystä palkkaan, näiden päivien kohdalle tulee merkitä hakemukseen ”palkallinen arkipyhä”.

Lomautuksen aikaisesta oikeudesta arkipyhäkorvaukseen voit kysyä oman työpaikkasi luottamusmieheltä tai omasta ammattiliitostasi, koska kyseessä on TES-asia.

 

Palkallisten poissaolojen merkitseminen hakemukseen

Ilmoita hakemuksessa palkallisen poissaolon ajalta myös tunnit, joilta palkkasi maksetaan. Esimerkiksi jos olet sairauslomalla, jonka ajalta sinulle on maksettu palkkaa, ilmoita hakemuksessa kyseisen päivän kohdalla ”sairas” ja merkitse työtunnit, joilta sairausajan palkkaa on maksettu.

Tieto on oleellinen ja tärkeä kassalle, jotta osaamme katsoa jääkö työaikasi päivärahaan oikeuttavan rajan alle ja tunnit vaikuttavat myös työssäoloehdon kertymiseen. Palkallinen poissaolo voi olla esimerkiksi sairausloma, vuosiloma, arkipyhä, pekkanen / työajanlyhennysvapaa, joustovapaa, vastikevapaa tms.

 

Lue lisää lomautuksesta ja ansiopäivärahasta