Syyskuun alussa 2024 tuli voimaan lakimuutos, joka muutti ansiosidonnaisen päivärahan perusteena olevan työssäoloehdon europerusteiseksi. Päivärahan saaminen ei siis jatkossa riipu enää ennen työttömyyttä tehtyjen työtuntien määrästä, vaan kalenterikuukauden aikana maksetusta palkasta. Samalla myös työssäoloehdon keston vaatimus pidentyi.
Mitä tarkoittaa työssäoloehto?
Työssäoloehto tarkoittaa sitä, että saadaksesi työttömyyden tai lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa sinun on täytynyt olla riittävän pitkään töissä samaan aikaan, kun olet ollut työttömyyskassan jäsenenä. Jos olet työttömyyskassan jäsenyysaikana täyttänyt työssäoloehdon, voit saada ansiopäivärahaa, joka on lähes aina peruspäivärahaa suurempi. Jos et ole kassan jäsenyysaikana täyttänyt työssäoloehtoa, voit saada Kelasta peruspäivärahaa.
Mikäli työssäoloehto ei täyty, et voi saada ansio- etkä peruspäivärahaa. Tässä tapauksessa voit hakea Kelasta työmarkkinatukea.
Mitä tarkoittaa europerusteinen työssäoloehto?
Europerusteinen työssäoloehto tarkoittaa sitä, että ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on tietty palkkatulo, joka maksetaan kalenterikuukauden aikana. Työssäoloehdon kertyminen perustuu siis kalenterikuukauden aikana maksettuun palkkaan, jonka on oltava niin sanottua työssäoloehtoa kerryttävää vakuutuspalkkaa. Esimerkiksi lomarahaa ja lomakorvausta ei lasketa tähän mukaan.
2.9.2024 alkaen työssäoloehtoa kertyy kalenterikuukausittain siten, että työssäoloehtokuukausia kertyy yksi, kun palkkaa on kalenterikuukauden aikana maksettu 930 euroa ja puoli kuukautta, kun palkkaa on maksettu 465–929,99 euroa (vuoden 2024 tasossa).
Työssäoloehtoa tulee kertyä yhteensä 12 palkallista kalenterikuukautta 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Jos työssäoloehto kertyisi vain puolikkaina kuukausina, pitäisi palkallisia kalenterikuukausia olla yhteensä 24.
Europerusteista työssäoloehtoa sovelletaan 2.9.2024 alkaen, kun työssäoloehtoon voidaan lukea yksi kokonainen tai puolikas europerusteinen työssäoloehtokuukausi. Tuota ajankohtaa ennen olevalta ajalta työssäoloehtoon huomioitavat kalenteriviikot muutetaan uuden määrittelyn mukaisiksi työssäoloehtokuukausiksi. Käytännössä 1–2 työssäoloehtoviikkoa ja niiltä ansaittu palkka muunnetaan puolikkaaksi työssäoloehtokuukaudeksi. 3–4 työssäoloehtoviikkoa ja niiltä ansaittu palkka muunnetaan yhdeksi kokonaiseksi työssäoloehtokuukaudeksi.
Mitä tarkoittaa jäsenyysehto?
Ansiosidonnaisen päivärahan saamisen ehtoihin liittyy myös kassan jäsenyysehto. Käytännössä sinun tulee olla työttömyyskassan jäsenenä riittävän pitkä aika, jotta jäsenyysehto täyttyy. Vanhan lain voimassaollessa jäsenyysehto oli 26 viikkoa (puoli vuotta).
2.9.2024 alkaen myös jäsenyysehto pitenee 12 kuukauteen.
Lue lisää ansiopäivärahasta