Työsuhde, itsensätyöllistäjä, yrittäjä. Kuka on yrittäjä työttömyysturvassa? Jos työnantaja tarjoaa palkkatyön sijaan laskutustyötä, mitä se tarkoittaa? Yrittäjänä toimiminen ei automaattisesti tarkoita, että putoat heti työttömyysturvan ulkopuolelle. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuka on yrittäjä, milloin yrittäjä voi saada ansiopäivärahaa ja miten päivärahaa haetaan.
Kuka on yrittäjä työttömyysturvassa?
Työttömyysturvan näkökulmasta yritystoiminnaksi katsotaan kaikki ansiotyö, joka ei tapahdu työ- tai virkasuhteessa. Perinteisesti yritystoiminnaksi ymmärretään työskentely omassa tai osittain omistamassasi yrityksessä, kuten työskentely toiminimellä, osakeyhtiössä tai yhtiömiehenä avoimessa tai kommandiittiyhtiössä.
Kevytyrittäjä eli laskutuspalveluyritysten tai useimpien osuuskuntien kautta tehty työ katsotaan olevan yrittäjätyötä, vaikka sitä ei usein yrittäjyydeksi mielletäkään.
Pelkkä yrityksen omistaminen ei tee sinusta yrittäjää työttömyysturvassa – ratkaisevaa on, työskenteletkö yrityksessäsi.
Milloin yrittäjä voi saada ansiopäivärahaa?
Voit hakea ansiopäivärahaa, jos päätoiminen yritystoimintasi on päättynyt, sitä harjoitetaan sivutoimisesti tai aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessasi. Yrittäjänä työskennellessäsi oikeutesi ansiopäivärahaan riippuu siitä, katsooko työvoimaviranomainen työskentelyn päätoimiseksi vai sivutoimiseksi.
Sivutoimiselle yrittäjälle voidaan maksaa joko täyttä ansiopäivärahaa tai yritystulolla soviteltua päivärahaa. Sivutoimisuuden arviointi perustuu ensisijaisesti työmäärään, ei pelkästään saamiisi tuloihin. Pääsääntöisesti yritystoiminta voidaan katsoa sivutoimiseksi, jos olet työskennellyt täysipäiväisesti palkkatyössä vähintään 6 kuukautta samanaikaisesti yritystoiminnan kanssa.
Jos aloitat työttömänä ollessasi yritystoiminnan, voit hakea päivärahaa yritystoiminnan neljän ensimmäisen kuukauden ajalta. Työvoimaviranomainen tutkii yritystoiminnan työllistävyyden tämän aloitusjakson jälkeen. Mikäli toiminnan katsotaan olevan sivutoimista, voit jatkaa sovitellun päivärahan hakemista.
Soviteltu ansiopäiväraha ja yrittäjän tulot
- Jos yritystoimintasi katsotaan olevan sivutoimista, voimme maksaa sinulle ansiopäivärahaa soviteltuna. Tämä tarkoittaa sitä, että saamasi yritystulot huomioidaan päivärahasi määrässä.
- Tulot huomioidaan pääsääntöisesti viimeisimmän verotuspäätöksen perusteella.
- Jos verotuspäätöstä ei vielä ole saatavilla, käytetään tulorekisteritietoja, tuloslaskelmaa tai muuta tulo-meno-selvitystä.
- Laskutuspalvelun kautta työskentelevien tuloja sovitellaan samoin periaattein kuin muilla yrittäjillä.
Jos työllistyt korkeintaan kahdeksi viikoksi kokoaikatyössä tai omassa yritystoiminnassasi, huomioidaan ansaitsemasi tulo päivärahaa maksettaessa. Mikäli työllistyt yli kaksi viikkoa kokoaikaisesti, olet tämän ajan pois työttömyysturvan piiristä eikä tulojasi sovitella.
Yli kaksi viikkoa kestävistä töistä tulee ilmoittaa työvoimaviranomaiselle. Myös kaikesta yritystoiminnasta tulee aina ilmoittaa työvoimaviranomaiselle, jotta saamme oikeat tiedot yritystoiminnassa mahdollisesta työllistymisestäsi. Ilmoita tiedot heti työttömäksi ilmoittautuessasi tai kun tilanteesi muuttuu. Näin vältämme ikävät jälkikäteen eteen tulevat tutkinnat ja mahdolliset päivärahojen takaisinperinnät.
Huomioitavaa on, että yrittäjänä tehdyllä työllä et voi kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa. Oikeus palkansaajan ansiopäivärahaan syntyy vain palkkatöillä.
Jäsenyys
Sivutoiminen yrittäjä voi liittyä A-kassaan palkkatyössä ollessaan.
Kun palkansaaja siirtyy päätoimiseksi yrittäjäksi, voi hän jatkaa kassan jäsenenä enintään 18 kuukauden ajan. Päätoiminen yrittäjä voi myös siirtää jäsenyytensä yrittäjäkassaan, mikäli hänen YEL- tai MYEL-vakuutuksensa on vuonna 2025 vähintään 15 128 euroa vuodessa.
Lisätietoa:
Haluatko lisätietoa yrittäjyydestä ja työttömyysturvasta? Katso ohjeemme verkkosivuiltamme ja ota yhteyttä asiakaspalveluumme.