A-kassan logo, vihreä

Aktuella nyheter

Läs även dessa

Lumiaura, kuvituskuva
Stoppade ditt arbete på grund av kölden?

Inkomstrelaterad dagpenning, Nyheter

3.1.2024

Vid väderhinder kan du ansöka om dagpenning från kassan under vissa förutsättningar.

 

Om arbete förhindras på grund av köld ska de som arbetar i byggnads- och skogsbruksbranscherna ha kommit överens om en köldgräns innan arbetet påbörjas. Enligt ett kollektivavtal inom byggnads- eller skogssektorn är väderhinder en situation där

  • Arbetet förhindras enbart och uteslutande på grund av köld
  • En viss köldgräns har fastställts i förväg för byggarbetsplatsen, utöver vilken arbetet inte kommer att utföras
  • Väderhinder enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa gäller endast byggnads- och skogsbruksbranscherna. Inom andra branscher kan arbetsgivaren vid behov permittera en person av ekonomiska och produktionsmässiga skäl.
  • Enligt kollektivavtalet är arbetsgivaren inte skyldig att betala ut någon lön eller annan ersättning.
  • Dagpenning kan endast betalas för en helt obetald frostdag. Om lönen har betalats till exempel för karenstid, så kan ingen dagpenning betalas ut för den dagen.
  • En hel dag med väderhinder kan användas för att tjäna in en självriskperiod eller för att betala arbetslöshetsförmån när jobbsökningen är i gång på AN-byrån. Informera AN-byrån om att det är en väderbarriär eller frostdag.
  • Obetalda frostdagar ska anges antingen i ett utlåtande från AN-byrån eller i ett separat intyg från arbetsgivaren.

 

I så fall kan du ansöka om dagpenning från kassan, om arbetsgivaren inte har betalat ut lön eller annan ersättning för de aktuella dagarna. Fyll dock alltid i ansökan för hela kalenderveckor från måndag till söndag.

 

Inom skogsmaskinssektorn eller inom plåt- och industriisoleringssektorn kan en anställd permitteras på grund av väderhinder. Du kan ansöka om dagpenning också för dessa dagar om du är permitterad.

 

Om du ansöker om dagpenning för första gången vid väderhinder eller om ditt arbetsvillkor har uppfyllts igen, fastställs den fem dagar långa självrisktiden normalt.

I tveksamma fall bör du kontakta antingen ditt eget fackförbund eller A-kassans kundtjänst.

 

Du kan hitta information om väderhinderdagar här