Ilmoita yritystoiminnasta työvoimaviranomaiselle ja työttömyyskassaan.
Yrittäjänä työskennellessäsi oikeutesi ansiopäivärahaan riippuu siitä, katsooko työvoimaviranomainen työskentelyn päätoimiseksi vai sivutoimiseksi. Työvoimaviranomainen antaa asiasta työttömyyskassalle lausunnon.
Jos aloitat yritystoiminnan tai toimit jo yrittäjänä etuutta hakiessasi, ilmoita yritystoiminnasta työvoimaviranomaiselle ja työttömyyskassaan. Työvoimaviranomainen ratkaisee, onko tilanteessasi kyseessä päätoimisesta vai sivutoimisesta yritystoiminnasta.
Tulo- ja menoselvitys-lomake aloittavalle yrittäjälle (Exel)
Sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan päätoimisen, yli kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan ajalta.
Jos työttömänä ollessasi aloitat uuden yritystoiminnan, sen pää- tai sivutoimisuutta ei tarkastella neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Tänä aikana voit saada soviteltua päivärahaa, jossa on huomioitu yritystoiminnan tulot.
Jos yritystoimintasi jatkuu neljän kuukauden jälkeen, työvoimaviranomainen arvioi sen pää- tai sivutoimisuuden. Jos yritystoimintasi todetaan tällöin päätoimiseksi, sinulla ei ole enää oikeutta päivärahaan. Sivutoimisen yritystoiminnan ajalta voit edelleen saada päivärahaa.
Ansiotyö, jota ei ole tehty palkansaajana työ- tai virkasuhteessa katsotaan työttömyysturvassa yritystoiminnaksi. Yritystoimintaa ovat esimerkiksi yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen, maa- tai metsätalous, toimiminen laskutusosuuskunnan kautta tai palkkion laskuttaminen toimeksiannosta.
Työttömyysturvassa sinut katsotaan yrittäjäksi, jos sinulla on YEL- tai MYEL-vakuutus, ja
Sinut katsotaan yrittäjäksi myös silloin, kun kuulut työntekijän eläkelain (TyEL) piiriin, jos
Yrittäjän perheenjäseniä ovat samassa taloudessa asuvat avio- ja avopuoliso, lapset ja lapsenlapset sekä omat vanhemmat ja isovanhemmat. Johtava asema tarkoittaa yhtiön toimitusjohtajaa ja hallituksen jäsentä.
Jos olet aloittanut päätoimisen yritystoiminnan, et ole oikeutettu ansiopäivärahaan yritystoiminnan ajalta. Työvoimaviranomainen ratkaisee, onko tilanteessasi kyseessä päätoimisesta vai sivutoimisesta yritystoiminnasta ja tekee kassaa sitovan päätöksen.
Päätoimisena yrittäjänä kannattaa harkita liittymistä Yrittäjäkassaan työttömyyden varalta. Päätoiminen yrittäjä ei voi liittyä palkansaajakassan, kuten A-kassan, jäseneksi.
Aloittaessasi päätoimisen yritystoiminnan voit säilyttää jäsenyytesi palkansaajakassassa niin sanotun jälkisuojan ajan, joka kestää 18 kuukautta. Voit myös liittyä yrittäjäkassaan säilyttäen oikeuden palkansaajana kerryttämäsi työssäoloehdon mukaiseen päivärahaan jälkisuojan ajan. Jälkisuoja lakkaa, kun yrittäjän työssäoloehto täyttyy tai olet toiminut yrittäjänä yli 18 kuukautta. Yrittäjän työssäoloehto ei kuitenkaan kerry palkansaajakassassa.
Jos olet siirtynyt yrittäjästä palkansaajaksi, voit saada yrittäjän päivärahaa työttömyyden ajalta. Yrittäjän jälkisuoja päättyy, kun täytät palkansaajan työssäoloehdon. Voit kuulua jälkisuoja-aikana yrittäjä- tai palkansaajakassaan, mutta palkansaajan työssäoloehto ei kerry yrittäjäkassassa.
Jos yritystoimintasi on sivutoimista tai kestää alle kaksi viikkoa, yritystoiminnan ansiotulot otetaan huomioon sinulle maksettavassa päivärahassa soviteltavana tulona. Sovitellun päivärahan hakemisesta löydät tietoa täältä.
Sivutoimisen yritystoiminnan aikana voit kuulua palkansaajakassaan, kuten A-kassaan, ja kerryttää myös palkansaajan työssäoloehtoa muussa palkansaajana tehdyssä työssä.
Kevytyrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka työskentelee itsenäisesti laskutuspalvelua tarjoavan yrityksen tai vastaavan yhteisön kautta. Monet osuuskunnat ovat tällaisia yhteisöjä.
Jos työskentelet laskutusyrityksen kautta, keskeistä työttömyysturvasi kannalta on, työskenteletkö palkansaajana vai yrittäjänä.
Palkansaajana voit työskennellä muun muassa silloin, kun
Yrittäjä tai omaa työtä harjoittava olet muun muassa silloin, kun
Työttömyysturvan näkökulmasta sinut voidaan katsoa yrittäjäksi seuraavissakin tapauksissa:
Ansiopäivärahaa laskettaessa kevytyrittäjän saama palkkio sovitellaan kuten osa-aikatyöstä saatu työtulo.
Jos olet yrittäjän perheenjäsen etkä itse omista yrityksestä mitään tai sinulla ei ole yrityksessä määräysvaltaa, voit vakuuttaa itsesi palkansaajakassassa.
Yrittäjän perheenjäseneksi katsotaan samassa taloudessa asuva puoliso, avopuoliso ja yrittäjälle ylenevässä tai alenevassa polvessa sukua oleva henkilö.
Mikäli työskentelet perheyrityksessä
Yrittäjän perheenjäsenenä sinulle voidaan myöntää ansiopäivärahaa, kun olet työskennellyt perheyrityksessä 52 työssäoloehdon täyttävää viikkoa 28 kuukauden sisällä ja olet ollut sen ajan palkansaajakassan jäsen.
Työssäolo- ja jäsenyysehtoja koskevat säännökset muuttuivat 2.9.2024 alkaen.
Jos työssäoloehtosi täyttyy edes yhdeltä viikolta vanhan lain mukaisesti, tarvitset 52 työssäoloehdon täyttävää viikkoa. Työssäoloehdon voit täyttää, kun palkallinen työaika on kalenteriviikon aikana vähintään 18 tuntia ja vakuutuksenalainen palkka on työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on kokoaikatyön palkan oltava vähintään 1 399 euroa kuukaudessa vuonna 2024.
Syksyllä 2025 tilanne muuttuu ja ei-omistaviin perheenjäseniin sovelletaan samaa työssäoloehtoa kuin muihin palkansaajiin eli 12 kalenterikuukauden työssäoloehtoa.
Muulle työnantajalle tehty työ
Et voi yhdistää perheyrityksessä ja muulla työnantajalla tehtyä työskentelyä työssäoloehdon täyttämiseksi ennen kuin työssäoloehtosi täyttyy kokonaan uuden lain mukaisesti.
Kun 12 kuukauden europerusteinen työssäoloehto täyttyy kokonaan 1.9.2024 jälkeiseltä ajalta, voidaan työssäoloehdossa yhdistää muulla työnantajalla tehty työskentely ja perheyrityksessä työskentely.
Aloittaessasi päätoimisen yritystoiminnan, voit vakuuttaa itsesi palkansaajakassassa eli meillä enintään 18 kuukauden jälkisuojan ajan.
Jälkisuoja-aika alkaa siitä päivämäärästä, kun olet ryhtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi. Jos yritystoimintasi päättyy 18 kuukauden jälkisuojan aikana, sinulla on oikeus saada päivärahaa meiltä yrittäjyyttä edeltäneiden palkkatulojen perusteella.
Jos yritystoimintasi päättyy 18 kuukauden jälkisuoja-ajan jälkeen ei sinulle enää voida maksaa palkansaajan päivärahaa jälkisuojan perusteella.
Päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyessäsi sinun kannattaa liittyä viimeistään kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi turvataksesi oikeutesi ansiopäivärahaan.
Yrittäjän työssäoloehto (15 kk) karttuu ainoastaan yrittäjäkassan jäsenenä.
Jos jäät työttömäksi ennen kuin olet täyttänyt yrittäjän 15 kuukauden työssäoloehdon, sinulla on oikeus siihen työttömyyspäivärahaan, joka sinulle maksettaisiin, jos olisit edelleen jäsenemme palkansaajakassassa. Edellytyksenä tälle on, että liityit yrittäjäkassaan kuukauden kuluessa palkansaajakassasta eroamisesta. Päivärahan myöntää ja maksaa yrittäjäkassa.
Huolehdi siitä, että olet vakuuttanut itsesi tilanteeseesi sopivassa kassassa, ettei ansioturvaan tule katkoksia.
Huolehdi siitä, että olet vakuuttanut itsesi tilanteeseesi sopivassa kassassa, ettei ansioturvaan tule katkoksia. Yrittäjänä sinun tulisi vakuuttaa itsesi yrittäjäkassassa ja palkkatyöläisenä palkansaajakassassa, kuten meillä A-kassassa.
Vaikka laissa onkin tietyt siirtymäajat kassan vaihdolle, kannattaa kassaa vaihtaa aina heti oman tilanteen muututtua, jotta saisit oman ansioturvasi säilymään katkotta. Palkkatyöhön siirtyvän kannattaa heti palkkatyöhön siirryttyä vaihtaa palkansaajakassaan ja takaisin yrittäjäkassaan, jos myöhemmin aloitat yritystoiminnan uudelleen.
Siirtyessäsi yrittäjästä palkansaajaksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha yrittäjänä täyttyneen työssäoloehdon perusteella, jos palkansaajan työssäoloehto ei ole vielä täyttynyt. Voit jäädä työsuhteen alkaessa yrittäjäkassan jäseneksi tai siirtyä palkansaajakassaan. Huomioithan kuitenkin, että palkansaajan työssäoloehto ei kerry yrittäjäkassassa.
Postiosoite:
Hakaniemenranta 1
PL 116, 00531 Helsinki