A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

Vuorotteluvapaa lakkaa elokuun alussa

Ajankohtaiset, Lakiuudistus, Uutiset, Vuorottelukorvaus

19.7.2024

Elokuun ensimmäisenä päivänä astuu voimaan laki, joka lakkauttaa vuorotteluvapaajärjestelmän. Vuorotteluvapaan voi aloittaa vielä heinäkuun viimeiseen päivään asti, mutta sen jälkeen tämä mahdollisuus ei ole enää käytettävissä.

 

Vuorotteluvapaan aikana vakituisessa työsuhteessa oleva henkilö, jolla on riittävän pituinen työhistoria, voi jäädä määräaikaiselle vapaalle korkeintaan puoleksi vuodeksi. Vuorotteluvapaan ajalta ei makseta palkkaa, vaan vuorottelukorvausta, jonka suuruus on 70 % siitä ansiopäivärahasta, johon jäsenellä olisi oikeus työttömänä ollessaan. Työnantajan on vuorotteluvapaan ajaksi palkattava työtön henkilö sijaiseksi.

 

Työttömyyskassa maksaa jäsentensä vuorottelukorvauksen. Jos vuorottelukorvauksen hakija ei ole työttömyyskassan jäsen, vuorottelukorvausta haetaan Kelasta ja se lasketaan peruspäivärahan perusteella. Vuorotteluvapaata voi pitää 100–180 kalenteripäivää.

 

Vuorotteluvapaan päättyminen

Vuorotteluvapaaoikeus päättyy 1.8.2024, jolloin vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Vuorotteluvapaan voi kuitenkin aloittaa vielä ennen elokuun alkua, eli viimeistään 31.7.2024. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuorottelusopimus on toimitettava TE-toimistolle viimeistään tuona päivänä ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivän tulee olla viimeistään 31.7.2024

 

Vuorotteluvapaan suosio kasvanut alkuvuonna

Lakkauttamispäätös on johtanut vuorotteluvapaan suosion merkittävään kasvuun A-kassan jäsenten keskuudessa. Kesäkuussa vuorotteluvapaalla olevien jäsenten määrä lähes kolminkertaistui tammikuuhun verrattuna: tammikuussa vuorottelukorvausta sai 186 jäsentä ja kesäkuussa jopa 494 jäsentä. Viime vuoden kesäkuuhun verrattuna nousua oli peräti 96,8 prosenttia.

 

Kuvistuksuva jossa henkilö nostaa kukkan ruukussa

Tyypillisesti A-kassan jäsenet ovat jääneet vuorotteluvapaalle eniten keväällä toukokuun tietämillä, mutta tänä vuonna nousupiikki tuli jo kuukautta aiemmin ja huomattavasti jyrkempänä. Aiempina vuosina vuorottelukorvauksen saajamäärä on tasaantunut kesäkuukausina ja lähtenyt laskuun syyskuun jälkeen. Tänä vuonna saajamäärän voi arvioida jatkavan nousuaan heinäkuun loppuun asti, kunnes lakimuutos astuu voimaan elokuun alussa.

 

Grafiikkaa, jossa kuvataan vuorotteluvapaan hakijoiden määrän kasvua 2024.

Lue lisää vuorottelukorvauksesta