Sivun sisältö

Oikopolut

Sairastuminen ja työkyvyttömyys

Oikopolut

Lisää tietoa

Lue lisää sairauspäivärahasta Kelan verkkosivuilta

Sairaus ja työkyvyttömyys ovat kaksi eri asiaa. Jos sinut on todettu työkyvyttömäksi, tulee sinun hakea sairauspäivärahaa Kelasta. Sairauspäivärahaa Kela maksaa sairauspäivärahan omavastuuajan jälkeen. Sairauspäivärahan omavastuuajalta työttömyyskassa voi maksaa ansiopäivärahaa.

Sairastuminen

Lyhytaikainen sairastuminen ei ole esteenä ansiopäivärahan maksamiselle, jos sairaus kestää enintään 10 arkipäivää. Arkipäiviksi luetaan myös lauantait, mutta ei arkipyhiä.

Jos sairaus kestää yli 10 päivää, tulee hakea sairauspäivärahaa Kelasta.

Sairauspäivärahan omavastuuaika

Sairauspäivärahaa voidaan maksaa sairauspäivärahan omavastuuajan jälkeen. Sairauspäivärahan omavastuuajalta voidaan maksaa ansiopäivärahaa, jos olet ollut työttömyyspäivärahan saajana välittömästi ennen sairastumistasi. Tämä tarkoittaa sitä, että ansiopäivärahaa tulee olla tosiasiallisesti maksettuna sairastumista edeltävältä päivältä. Jos ansiopäivärahaa ei ole voitu maksaa jostakin syystä sairastumista edeltävältä päivältä, ei ansiopäivärahaoikeutta ole ollenkaan Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta.

Jos haet ansiopäivärahaa A-kassasta sairauden ajalta, toimi näin:

  • ilmoita aina sairausaikasi ansiopäivärahahakemuksessa
  • merkitse hakemuksen päiväkohtaiseen selvitykseen ”sairas” siitä päivästä alkaen, kun olet sairastunut
  • ilmoita sairausaikasi kesto, jos se on jo tiedossa
  • lähetä hakemuksesi kassalle normaalin hakurytmisi mukaisesti joko 4 viikolta tai kuukaudelta.

 

Kun sairauspäivärahan omavastuuaika on kulunut ja sairaus jatkuu edelleen, voi Kela aloittaa sairauspäivärahan maksamisen.

Lue lisää sairauspäivärahasta Kelan verkkosivuilta.

 

Työkyvyttömyys

Työttömyyskassa ei voi tehdä päätöstä siitä oletko työkyvytön vai et. Päätöksen työkyvyttömyydestä tekee Kela tai eläkeyhtiö. Pelkkä lääkärintodistuksella osoitettu sairausloma ei määritä sinua työttömyysturvalaissa määritellyllä tavalla työkyvyttömäksi.

Työttömyysturvalain näkökulmasta olet työkyvytön vasta, jos saat sairausvakuutuslain mukaista sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa tai kansaneläkelain mukaista työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea taikka täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa etuutta jonkin muun lain nojalla. Et voi saada ansiopäivärahaa, jos saat edellä mainittuja etuuksia tai työnantajasi maksaa sinulle kokoaikatyöhön perustuvaa sairausajan palkkaa.

Sinulla voi olla tietyin edellytyksin mahdollisuus saada työttömyysetuutta tilanteessa, jossa Kelan sairauspäivärahan 300 päivää on tullut täyteen, työkyvyttömyytesi jatkuu ja työsuhteesi on edelleen voimassa.

Kaikkien seuraavien edellytysten on täytyttävä

  • olet kokoaikatyön hakijana Työmarkkinatorilla (oman työkykysi puitteissa)
  • olet edelleen työkyvytön (voimassa oleva lääkärintodistus)
  • eläkehakemuksesi täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä on vireillä
  • työnantajallasi ei ole tarjota sinulle työkykyäsi vastaavaa työtä.

 

Jos haet ansiopäivärahaa A-kassasta sairauspäivärahan enimmäisajan täyttymisen jälkeen ja työsuhteesi on edelleen voimassa, toimi näin:

  • Ilmoittaudu heti työnhakijaksi Työmarkkinatorilla, kun sairauspäivärahan enimmäisaika on täyttynyt.
  • Lähetä meille ansiopäivärahahakemus ja seuraavat liitteet
    • voimassa oleva lääkärintodistus työkyvyttömyydestäsi
    • tieto siitä, mitä työkyvyttömyysetuutta olet hakenut ja mistä (eläkevakuutusyhtiön nimi tai Kela)
    • työnantajasi kirjoittama vapaamuotoinen todistus siitä, onko sillä tarjota työkykyysi soveltuvaa työtä

Kun työkyvyttömyyseläkehakemuksesi on ratkaistu

Jos sinulle myönnetään täysi työkyvyttömyyseläke, kassa perii samalta ajalta maksetun työttömyysetuuden takaisin. Jos sinulle myönnetään osatyökyvyttömyyseläke, vähennämme sen päivärahastasi.

 

Mikäli eläkevakuutusyhtiö tai Kela hylkää työkyvyttömyyseläkehakemuksesi ja työsuhteesi on edelleen voimassa, ansiopäivärahaa voidaan maksaa enintään siihen päivään saakka, jona eläkkeestä annettu hylkäävä päätös saa lainvoiman.

Työkyvyttömyyseläkepäätös tulee lainvoimaiseksi silloin, kun päätöksen valitusaika on mennyt umpeen etkä ole hakenut päätökseen muutosta. Työkyvyttömyyseläkepäätöksiä koskevat pääsääntöisesti samat valitusajat kuin työttömyysturvapäätöksiäkin (tiedoksisaantiaika 3 tai 7 pv + valitusaika 30 pv).

 

Jos haet hylkäävään eläkepäätökseen muutosta ja työsuhteesi on edelleen voimassa, ansiopäivärahan maksamista voidaan jatkaa enintään siihen asti, kunnes muutoksenhakuelin (TELK tai VakO) on antanut päätöksen ja se on saanut lainvoiman.

 

Jos työsuhteesi on päättynyt, voidaan ansiopäivärahan maksamista hylkäävän työkyvyttömyyseläkepäätöksen lainvoimaisuuden jälkeen jatkaa. Tarvitsemme työvoimaviranomaiselta lausunnon työttömyydestäsi ja työnhakusi voimassaolosta.