Liikkuvuusavustus on etuus, jota työtön voi hakea työttömyyskassalta, kun hän on vastaanottanut työpaikan tai aloittaa vähintään kaksi kuukautta kestävään työsuhteessa tehtävään työhön liittyvän koulutuksen. Edellytyksenä avustuksen saamiselle on, että työmatka päivässä kestää kokoaikatyössä yli 3 tuntia, ja osa-aikatyössä yli 2 tuntia työn tai koulutuksen alkaessa ja työsuhde kestää vähintään 2 kuukautta.
Liikkuvuusavustusta saa sekä työmatka- että muuttokuluihin
Liikkuvuusavustuksella kannustetaan ottamaan vastaan työpaikka oman työssäkäyntialueen ulkopuolelta. Kokoaikatyössä työmatkan keston on oltava yli kolme tuntia päivässä ja osa-aikatyössä yli kaksi tuntia päivässä (meno-paluu vaihtoaikoineen). Matka-aika arvioidaan nopeimman käytössä olevan kulkuvälineen mukaan.
Edellytykset liikkuvuusavustuksen saamiseksi
Kuten muidenkin etuuksien kohdalla, tietyt edellytykset on täytettävä liikkuvuusavustuksen saamiseksi. Liikkuvuusavustusta voidaan maksaa, kun hakija on saanut työttömyysetuutta välittömästi ennen työsuhteen tai koulutuksen alkamista.
Liikkuvuusavustusta voidaan kuitenkin erityisistä syistä maksaa myös, vaikka hakija ei ole saanut työttömyysetuutta ennen työsuhteen tai koulutuksen alkamista. Tällaisia syitä ovat:
- korvaukseton määräaika eli karenssi
- alle 25-vuotiasta koskeva ammatilliseen koulutukseen liittyvä rajoite
- työssäolovelvoite
- ansiopäivärahan omavastuuaika
Muut ehdot liikkuvuusavustuksen saamiselle ovat, että vastaanotettu työ tai koulutus kestää vähintään kaksi kuukautta ja että avustusta on hakenut kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen tai koulutuksen alkamisesta. Se, miten kauan liikkuvuusavustusta maksetaan, riippuu työsuhteen pituudesta.
Esimerkki rakennusalalta:
Lappeenrannassa asuva Raimo on ollut työttömänä ja saanut kassasta ansiopäivärahaa 31.5.2025 saakka. Hän ottaa Turusta vastaan 3 kuukautta kestävän kokoaikaisen työn kesän ajalle 1.6.-31.8.2025.
Raimo päättää muuttaa Turkuun, koska siellä hänen on helpompi työllistyä jatkossakin. Koska työmatka-aika päivässä olisi yhteensä yli 3 tuntia, ja Raimo muuttaa uuden työpaikan takia, hänellä on oikeus saada liikkuvuusavustusta 45 päivän jaksolta (maksetaan 5 päivältä viikossa).
Esimerkki teatteriohjaajasta:
Olli on ollut päivärahansaajana ja työttömänä työnhakijana 2.5.2025 asti. Olli asuu Raumalla ja ottaa vastaan kokoaikaisen kesäteatterin ohjaajan työsuhteen Oulussa ajalle 3.5.-15.7.2025. Koska työsuhde kestää yli 2 kuukautta ja matka on pitkä, Ollilla on oikeus saada liikkuvuusavustusta 30 päivän jaksolta (maksetaan 5 päivältä viikossa).
Ollin on haettava avustusta kolmen kuukauden kuluessa työn alkamisesta.
Esimerkki näyttelijästä:
Niina on saanut työttömyysetuutta 14.8.2025 saakka. Niina asuu Helsingissä ja ottaa vastaan osa-aikaisen näyttelijän työsuhteen Kuopiossa ajalle 15.8.-31.12.2025. Työsuhde kestää vähintään 4 kuukautta. Niina käy työsopimuksen mukaisissa harjoituksissa ja esityspäivinä Kuopiossa. Koska Niinan työsuhde kestää vähintään 4 kuukautta, on hänellä oikeus liikkuvuusavustukseen työntekopäiviltä 60 päivän jaksolta (maksetaan enintään 5 päivältä viikossa).
Koska Niina tekee osa-aikaista työtä ja pitää työnhakunsa voimassa, hänellä on oikeus hakea lisäksi soviteltua päivärahaa. Liikkuvuusavustus ei vaikuta päivärahan määrään.
Esimerkki teollisuuden alalta:
Kirsi on ollut oikeutettu työttömyysetuuteen 2.5.2025 saakka. Kirsi asuu Espoossa ja hänelle tarjotaan kokoaikaista kemistin työtä Tampereelta. Työsuhde alkaa 3.5 ja päättyy 15.7.2025. Koska työsuhde kestää yli 2 kuukautta ja työmatkaa kertyy päivässä yli 3 tuntia, Kirsillä on oikeus saada liikkuvuusavustusta 30 päivän jaksolta (5 pv/vk).
Kirsi harkitsee muuttavansa Tampereelle. Myös siinä tapauksessa Kirsi voisi hakea liikkuvuusavustusta kattamaan muuttokustannuksia.
Liikkuvuusavustuksen määrä
Liikkuvuusavustus on peruspäivärahan suuruinen eli 37,21 €/pv vuonna 2025. Avustusta maksetaan kokoaikatyössä avustusjakson aikana viideltä päivältä viikossa. Osa-aikatyössä työaika on korkeintaan 80 % kokoaikatyön työajasta ja avustusta maksetaan tehdyiltä työpäiviltä. Avustuksessa ei ole omavastuuaikaa, vaan sitä maksetaan heti työsuhteen tai koulutuksen alkamisesta lukien. Avustusta ei makseta niiltä päiviltä, kun työnteko ja palkanmaksu ovat keskeytyneet. Liikkuvuusavustus on muiden etuuksien tapaan veronalaista tuloa.
Liikkuvuusavustuksen hakeminen ja maksaminen
Liikkuvuusavustusta on helpointa ja nopeinta hakea A-kassan eAsioinnissa. Täytetyn lomakkeen voi myös halutessaan toimittaa postitse. Liikkuvuusavustushakemus tulee toimittaa työttömyyskassaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työn tai koulutuksen alkamisesta. Hakemukseen tulee liittää kopio työsopimuksesta.
Liikkuvuusavustus maksetaan hakijalle neljän viikon jaksoissa, mutta ensimmäisen maksun voi kuitenkin saada jo kahden viikon ajalta. Avustuksen hakemista helpottaa se, että hakemus tarvitsee tehdä vain kerran, sillä liikkuvuusavustus maksetaan koko avustusjaksolta yhden hakemuksen perusteella.