Lue myös nämä uutiset

A-kassa, kuvituskuva, jossa henkilö kirjoittaa kynällä ja näppäilee laskinta. Pöydällä on kahvimuki, suojakypärä ja huomioliivi.
Koska omavastuuaika asetetaan?

Ajankohtaiset, Ansiopäiväraha, Lakiuudistus, Usein kysyttyä

30.8.2024

Ennen kuin päivärahan maksaminen voi alkaa, asetetaan omavastuuaika. Omavastuuaika on seitsemän työttömyyspäivää tai sitä vastaava aika, ja sen on täytyttävä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Työnhaun tulee olla voimassa TE-toimistossa myös omavastuun ajalla.

Omavastuuaikaan voidaan lukea enintään viisi päivää viikossa eikä siihen ei lueta niitä päiviä, joilta ei olisi muutenkaan oikeutta päivärahaan. Omavastuuajalta ei makseta ansiopäivärahaa.

Omavastuuajan asettaminen on sidoksissa työssäoloehdon täyttymiseen

Työssäoloehtoa koskeva laki muuttuu 2.9.2024. Työssäoloehtoa pidennetään 26 kalenteriviikosta (noin 6 kk) 12 kalenterikuukauteen.

Aina, kun 12 kuukauden työssäoloehto täyttyy, asetetaan uusi seitsemän päivän omavastuuaika. Samalla ansiopäivärahan enimmäisaika alkaa alusta ja päiväraha lasketaan uudelleen.

Kuvassa henkilö merkitsee kalenteriin kynällä. Kädessä on laskin ja pöydällä kahvikuppi ja silmälasit. Kuvituskuva

Esimerkki:

Olet aiemmin ollut päivärahan saajana. Sinulle on maksettu ansiopäivärahaa 50 päivältä. Olet työllistynyt välillä ja tulet työllistymisen jälkeen uudelleen päivärahan hakijaksi. Tässä vaiheessa kassa tarkistaa, oletko täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon uudelleen.

Jos työssäoloehtosi ei täyty uudelleen, omavastuuaikaa ei aseteta, päivärahaa ei lasketa uudelleen eikä enimmäisaika ala alusta. Enimmäisajan kertyminen jatkuu päivästä 51.

Jos taas 12 kuukauden työssäoloehtosi täyttyy uudelleen, omavastuuaika tulee asetettavaksi ja enimmäisajan laskuri nollataan eli laskurin kerryttäminen alkaa alusta. Myös päivärahan määrä lasketaan uudelleen.

Työssäoloehdon täyttyminen on yksilöllistä, eli työssäoloehto täyttyy hakijoilla eri aikaan.

Lue lisää ansiopäivärahasta