A-kassan logo, vihreä

Undantag för olika sektorer

På denna sida har vi sammanställt specifika funktioner för olika branscher.

mikrofoni, Avoin työttömyyskassa A-kassa, piktogrammi

Att arbeta inom skapande och framställande branscher

Inom den skapande och framställande branschen är anställningsförhållandena ofta atypiska jämfört med flera andra branscher. Därför finns det vissa särdrag i anknytning till utkomstskyddet för arbetslösa för många som arbetar inom dessa branscher.

Medlems- och arbetsvillkoret ska uppfyllas för att du ska kunna ansöka om inkomstrelaterad dagpenning.

Arbetsvillkoret fram till 1.9.2024:

Förutsättningen för utbetalning inkomstrelaterad dagpenning är att du arbetat i 26 veckor. Den kortaste arbetsperioden efter vilken du kan få inkomstrelaterad dagpenning är alltså sex månader.

  • Inom den skapande och framställande branschen samlas arbetsvillkoret enligt den intjänade lönen (arbetsersättning samlar inte arbetsvillkoret).
    • Den intjänade bruttolönen under en kalendervecka avgör om arbetsvillkoret för veckan uppfylls eller inte.
    • Arbetsvillkoret intjänas, om bruttolönen är minst 3325,35 €/vecka (2024) à
    • Om sökande blir sysselsatt inom en s.k. normal bransch (exempelvis som taxichaufför eller försäljare), intjänas arbetsvillkoret enligt 18 timmar.
    • Lärarnas arbetsvillkor ackumuleras som regel med (läroanstalt eller skola).
      • De olika arbets
      • villkoren kan adderas ihop med relationstal.

 

Arbetsvillkoret från 2.9.2024

Jobbar du deltid eller tillfälligt?

I ansökan ombeds du ange alla de anställningsförhållanden som gäller under ansökningstiden. Om du sporadiskt arbetar för samma arbetsgivare behöver du inte anmäla ett separat anställningsförhållande för varje dag med framträdanden. Det räcker med ett anställningsförhållande i deltidsarbete eller tillfälligt arbete per arbetsgivare (fo-nummer).

Vi får också information om anställningsförhållanden ur inkomstregistret, då behöver du inte själv anmäla samma arbetsgivare på nytt. Om det finns brister i det anställningsförhållande som hämtats ur inkomstregistret ber vi på ansökan om komplettering av dessa.

På ansökan ser du de löneuppgifter som fåtts ur inkomstregistret. Lönerna visas enligt lönebetalningsdagen. Om arbetsgivaren inte har meddelat den tid under vilket arbetet har utförts till inkomstregistret kan du om du så vill komplettera den i löneuppgifterna. Det är inte obligatoriskt att komplettera löneuppgifterna, men behandlingen av ansökan påskyndas, om uppgifterna kompletteras. Observera att den löneperiod som anmälts till inkomstregistret inte nödvändigtvis är den period då arbetet har utförts, utan arbetsgivarens normala lönebetalningsrytm då lönebetalningsdagen infaller.

Timmarna för arbetsdagarna och de avlönade frånvarodagarna anmäls på ansökan i utredningarna för respektive dag. På ansökan är timmarna obligatoriska. Det lönar sig att ange antalet timmar som du får lön för som arbetsdagens timmar. Om lönen för en inspelningsdag betalas ut för exempelvis åtta timma ska som arbetsdagens längd anges åtta timmar även om dagen har varit kortare.

I E-tjänsten genereras det automatiska uppmaningar att lämna in bilagor, som inte alltid gäller för den som arbetar inom den skapande branschen. De automatiska uppmaningarna om bilagor klarar inte av att beakta specialsituationer, därför kan man lämna onödiga bilageuppmaningar obeaktade.

För alla yrkeskategorier inom den skapande branschen. Vi ber att den som ansöker om dagpenning första gången eller har haft arbete efter den senaste arbetslöshetsperioden lämnar in följande som bilaga till ansökan:

  • Skriftliga anställningsavtal. Om arbetsavtalet är muntligt, är det också möjligt att ange det som avtalats muntligen om anställningsförhållandets längd och arbetstid i tilläggsuppgifterna i ansökan.
  • Lönebesked över arbete i anställningsförhållande under minst 8 månader innan arbetslösheten börjar. Den som har arbetat under en kortare period efter den senaste arbetslöshetsperioden lämnar in lönebeskeden för den arbetade tiden.
    • Vi rekommenderar att man lämnar in lönebeskeden eftersom de löneuppgifter som fås ur inkomstregistret inte alltid här tillräckliga och inlämnandet av beskeden på eget initiativ påskyndar behandlingen av ärendet. Om någon uppgift i inkomstregistret är oklar och inget lönebesked har lämnats in ber vi om tilläggsuppgifter i samband med behandlingen av ansökan.
  • Redovisningarna av upphovsrättsersättningar behöver inte lämnas in eftersom upphovsrättsersättningarna från och med 1.1.2023 inte påverkar den inkomstrelaterade dagpenningen.

 

För alla yrken inom den skapande branschen gäller att vi ber om följande som bilaga till ansökan, om sökande har haft ett anställningsförhållande på deltid eller som varat högst två veckor:​​​​​​

  • Eventuella nya, skriftliga anställningsavtal. Om arbetsavtalet är muntligt, är det också möjligt att i tilläggsuppgifterna i ansökan ange det som avtalats muntligen om anställningsförhållandets längd och arbetstid.
  • Lönebesked över löner som betalats för ansökningstiden. Vi rekommenderar att man lämnar in lönebeskeden eftersom de löneuppgifter som fås ur inkomstregistret inte alltid här tillräckliga. Vi ber vid behov om tilläggsuppgifter i samband med behandlingen av ansökan.
  • Redovisningarna av upphovsrättsersättningar behöver inte lämnas in eftersom upphovsrättsersättningarna från och med 1.1.2023 inte påverkar den inkomstrelaterade dagpenningen.

 

Nedan finns dessutom en förteckning över de branschspecifika tilläggsutredningar som vi behöver för att behandla ansökan om dagpenning.

Skådespelare och musiker – komplettering som utredning över arbetet 

  • Föreställnings- och övningskalender för genomförda och avlönade arbeten inom teaterarbete
  • För enskilda spelningar ska arbetsdagar, övningar och uppvisningar anges specificerat, enligt arbetsgivare och lönebetalning, om de inte klart framgår av lönebeskedet. Om ingen annan utredning finns att tillgå, räcker en egen utredning.

 

Journalister – kompletteringar  

  • Ingen utredning av arbetstiden behövs, om arbetstiden framgår av anställningsavtalet.
  • Om arbetstiden varierade eller var oregelbunden behöver vi en utredning av arbetstiderna per kalendervecka av arbetsgivaren.

Teater- och mediebranschen – kompletteringar

  • Om anställningsförhållandet anges med en koefficient behöver vi arbetstiderna enligt koefficienten, om dessa inte entydigt framgår av anställningsavtalet. Om ingen annan utredning finns tillgänglig, räcker egen anmälan.
Avoin työttömyyskassa A-kassa, piktogrammi

Arbete inom sjöfarten

Arbetet inom sjöfarten skiljer sig ofta från vanliga arbetsförhållanden och därför finns det några särdrag gällande utkomstskyddet för dem som arbetar inom sjöfarten.

Medlems- och arbetsvillkoret ska uppfyllas för att du ska kunna ansöka om inkomstrelaterad dagpenning.

Arbetsvillkoret fram till 1.9.2024:
Förutsättningen för utbetalning inkomstrelaterad dagpenning är att du arbetat i 26 veckor. Arbetsvillkoret intjänas sådana kalenderveckor under vilka du utfört arbete i minst 18 timmar. Den kortaste arbetsperioden efter vilken du kan få inkomstrelaterad dagpenning är alltså sex månader.

Inom sjöfarten har de olika rederierna lokala avtal om arbetsdagens längd (8–12 timmar per dag), vilket betyder att det är ganska vanligt att arbetsvillkoret uppfylls redan med två dagar arbete i veckan, om arbetstiden under dessa två arbetsdagar överskrider 18 timmar.

På några få undantag när arbetar de anställda ombord som regel inte deltid, utan anställningarna är ofta antingen

  • anställningar på heltid som varar högst två veckor, vilket kan ge rätt till jämkad dagpenning, eller
  • eller heltidsanställningar som varar över en vecka, vilket betyder att dagpenning inte kan utbetalas under anställningstiden.

Sjömännen samlar under sina arbetsperioden kompensationsledighet, vars lön beaktas i arbetsvillkoret och uträkningen av dagpenningen när kompensationsledigheten har tagits ut.

Vid anställningens slut utbetalas den kompensationsledighet som inte hållits som kompensationsersättning, som inte kan beaktas i arbetsvillkoret och uträkningen av dagpenningens storlek.

Arbetsvillkoret från 2.9.2024

Som regel är löneperioden för sjömän en kalendermånad, vilket också definierar ansökningsperioden för inkomstrelaterad dagpenning till en månad.

Såsom i övriga branscher har man inte rätt till jämkad dagpenning, om den arbetstid som beaktas vid jämkningen överstiger 80 % av den maximala arbetstiden för en anställd på heltid under ansökningsperioden. Bedömningen av arbetstiden görs under den jämkningsperiod för vilken lön har betalats ut. Eftersom den lokalt avtalade arbetstiden varierar mellan rederierna ställs arbetstiden i proposition till den rederispecifika maximala arbetstiden, vilket betyder att 80 % av den maximala arbetstiden för en heltidsanställd arbetstagare för samtliga överskrids i det fall då 13 eller flera arbetade arbetsdagar utbetalas för ansökningstiden.

Vid jämkningen beaktas alla löneinkomster för heltidsarbete (eller i vissa sällsynta fall deltidsarbete) som varar högst två veckor på vilka förskottsinnehållning tas ut. Vid jämkningen beaktas inte skattefria löneposter och inte heller inkomster för heltidsarbete som varat mera än två veckor.

 

Sjömän får full lön från den dag då avtalet börjar till den dag då avtalet slutar. Lön för en hel arbetsdag betalas också ut den dag arbetet inleds och avslutas, trots att de faktiska utförda arbetstimmarna är färre för de aktuella dagarna. I ansökan anges timmarna enligt den utbetalda lönen.

I e-tjänsten genereras det automatiska uppmaningar att lämna in bilagor, som inte alltid gäller för den som arbetar inom sjöfarten. De automatiska uppmaningarna om bilagor klarar inte av att beakta specialsituationer, därför kan man lämna onödiga bilageuppmaningar obeaktade.

Vid utbetalning av den inkomstrelaterade dagpenningen kan man inte använda ett skattekort för sjömansarbete eller frilansskattekort, utan vid behov ska ett ändringsskattekort för förmån lämnas in till kassan.

Vi ber att den som ansöker om dagpenning första gången eller har haft arbete efter den senaste arbetslöshetsperioden lämnar in följande som bilaga till ansökan:

  • intyg över tjänstetid (om det är första gången dagpenning söks eller ansökningsavbrottet är över ett halvt år)
  • löneintyg för minst 26 veckor bakåt från den tidpunkt då det senaste anställningsförhållandet upphörde
  • skriftliga avtal om arbete till sjöss (över alla anställningsförhållanden under avbrottet i ansökan, om avbrottet har varat under ett halvt år).

 

Om sökande har haft ett anställningsförhållande som varat högst två veckor (eller i vissa sällsynta fall deltidsarbete) ber vi att följande fogas till ansökan:​​​​​​

  • sjömannens arbetsavtal (alltid separat för varje anställningsförhållande).
  • lönebesked över löner som betalats för ansökningstiden. Vi rekommenderar att man lämnar in lönebeskeden eftersom de löneuppgifter som fås ur inkomstregistret i allmänhet inte här tillräckliga. 

 

Kassan kan i vissa fall vara tvungen att be också om andra bilagor utöver bilagorna ovan.

De som arbetar inom sjöfarten ska lämna in ändringsskattekort till kassan för förmånen från början av februari. Skattekortet för sjömansinkomst får inte användas för att betala förmånen. På grund av detta överförs inte skatteuppgifterna till A-kassans system. Om kassan inte har några skatteinnehållningsuppgifter alls, innehålls skatten utifrån dagpenningens storlek enligt skattenämndens årliga beslut i ärendet. Om till exempel dagpenningen är 51,01-66 euro är källskatten 35 % och om dagpenningen är 66,01-100 euro är källskatten 40 %.