Vuoden 2025 alusta työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) lakkautetaan, ja työvoimapalvelut siirtyvät 45 työllisyysalueen vastuulle. Tämä muuttaa työttömien ja työnhakijoiden asioinnin työvoimaviranomaisen kanssa, sillä työvoimapalvelut tulevat osaksi kuntien peruspalveluja. Näitä järjestetään eri alueilla ja eri tavoilla, useimmiten yhteistyössä toisten kuntien kanssa.
Palvelujen siirto alueille ei vaikuta työttömyyskassojen toimintaan. Työttömyysturvan maksaminen perustuu jatkossakin työvoimaviranomaisen lausuntoon. Työttömyyskassojen tehtävät eivät muutu, vaan ne hoitavat edelleen ansiopäivärahan käsittelyn ja maksamisen.
Miten tämä vaikuttaa työnhakijoihin?
Työttömäksi jääminen edellyttää jatkossakin ilmoittautumista työnhakijaksi, mutta ilmoittautuminen tehdään työllisyysalueen työvoimaviranomaiselle. Ilmoittautumisen voi edelleen hoitaa Työmarkkinatorin verkkopalvelussa.
Jos olet jo työtön tai lomautettu, sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistoimia – asiakkuutesi siirtyy automaattisesti työllisyysalueelle. Uusille työnhakijoille ilmoittautumiskäytäntö säilyy samanlaisena kuin aiemmin.
Alkuvuodesta voi olla palveluiden ruuhkautumista, ja tällöin paras tapa toimia on olla yhteydessä viranomaiseen Työmarkkinatorin kautta. Myös erityistilanteissa tiedotus tapahtuu sen kautta.
Palvelut ja yhteydenpito
Työllisyysalue vastaa jatkossa työnhaun tukemisesta ja työttömyysturvan velvoitteiden seuraamisesta. Ota yhteyttä työllisyysalueeseen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Työnhaun vinkit tai apu
- Koulutuksen tai kurssin tarpeet
- Yritystoiminnan aloittamisen suunnittelu
- Laajempi tuki työllistymiseen
- Työttömyysturvan velvoitteiden selvennykset
- Lisätietoa työvoimapoliittisista lausunnoista
Pääasiallinen yhteydenpitokanava on Työmarkkinatori, josta löydät työllisyysalueiden yhteystiedot.
Miksi palvelut siirretään työllisyysalueille?
Tavoitteena on tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita ja hyödyntää työllisyysalueiden mahdollisuuksia tarjota paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja. Kun työllisyys-, koulutus- ja elinkeinopalvelut yhdistyvät yhden järjestäjän vastuulle, tavoitteena on nopeuttaa ja tehostaa työnhakijoiden palvelua sekä työllistymistä.