Lue myös nämä uutiset

Ansiopäivärahan saajamäärän lasku tasaantumassa

Uutiset

17.4.2025

A-kassan ansiopäivärahaa saaneiden määrä on alkuvuonna 2025 ollut selvässä laskussa. Tammikuusta maaliskuuhun saajamäärät ovat olleet merkittävästi edellisvuotta alempia. Tammikuussa ansiopäivärahaa sai 32 876 jäsentä, helmikuussa 30 983 ja maaliskuussa 30 668 jäsentä. Verrattuna vuoden 2024 vastaaviin lukuihin, saajamäärät ovat olleet 5,4–8 prosenttia pienemmät. Huhtikuussa lasku näyttäisi kuitenkin pysähtyvän. Kuukauden puoliväliin mennessä ansiopäivärahaa on saanut 21 345 jäsentä – 1,3 prosenttia enemmän kuin maaliskuun puolivälin lukema. Tämä saattaa viitata siihen, että saajamäärien väheneminen on tasaantumassa.

 

A-kassan ansiopäivärahaa saavien osuus koko jäsenistöstä on pysytellyt suurin piirtein samana koko alkuvuoden eli noin 12 prosentin tuntumassa. Samaan aikaan yleinen työttömyysaste on pysytellyt 9,7 prosentissa, mikä on noin 1,5 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin samaan aikaan.

 

Työalojen välillä suuria eroja ansiopäivärahan saajamäärissä

A-kassan taustaliittojen tarkempi tarkastelu paljastaa merkittäviä eroja ansiopäivärahan saajien osuuksissa. Maaliskuun tilastojen mukaan suurin saajamäärä suhteessa jäsenmäärään oli Näyttelijäliitolla, jonka A-kassan jäsenistä 23 prosenttia sai ansiopäivärahaa. Toiseksi eniten saajia oli Rakennusliiton A-kassan jäsenissä, joista 22,2 prosenttia sai ansiopäivärahaa. Kolmantena listalla on Teatteri- ja mediatyöntekijät ry, jonka A-kassan jäsenistä 13,2 prosenttia sai ansiopäivärahaa.

 

Lomautusten määrä on laskusuunnassa

Myös lomautusajan päivärahaa saavien määrä on laskenut tasaisesti vuoden alusta lähtien. Kun tammikuussa lomautettujen osuus kaikista ansiopäivärahan saajista oli 43,2 prosenttia, niin maaliskuun loppuun mennessä se oli laskenut 39,3 prosenttiin. Huhtikuussa lasku näyttäisi jatkuvan jopa vähän jyrkempänä; kuun puolivälissä lomautusajan päivärahaa on maksettu 34 prosentille saajista. Viime vuonna vastaavana jaksona lomautettujen osuus laski niin ikään tammikuusta maaliskuuhun, mutta osuus pysytteli kuitenkin yli 40 prosentissa. Huhtikuussa osuus kipusi viime vuonna jälleen 44 prosenttiin.

 

Hakemusten ja maksettujen eurojen määrä laskussa

Ansiopäivärahahakemuksia saapui tammi–maaliskuussa 42 244, mikä on noin 5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Suurin osa hakemuksista oli jatkohakemuksia (61,8 prosenttia), soviteltuja hakemuksia oli 31,9 prosenttia ja ensihakemuksia 6,4 prosenttia.
Maksettujen ansiopäivärahojen kokonaismäärä putosi reilusti, jopa 10,6 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, ollen yhteensä maaliskuun lopussa 133,4 miljoonaa euroa. Keskimääräinen maksettujen päivien määrä on laskenut hienoisesti vuoden alusta lähtien. Tammikuussa maksettuja päiviä oli 19,7, josta määrä on laskenut maaliskuun 17,8 päivään. Eroa viime vuoden maksettujen päivien määrään vastaavalta jaksolta ei käytännössä juurikaan ole.