Med utkomstskydd för arbetslösa avses ekonomiskt stöd som du får under arbetslöshet eller permittering. Du kan ansöka om utkomstskydd för arbetslösa antingen hos arbetslöshetskassan, om du är medlem i en arbetslöshetskassa, eller hos Fpa. Under arbetslösheten är du skyldig att aktivt söka arbete.
När ska man ansöka om stöd från arbetslöshetskassan och när ska man ansöka om stöd från Fpa?
Om du hör till en arbetslöshetskassa ska du ansöka om arbetslöshetsförmån hos din arbetslöshetskassa. Kassan utreder om du uppfyller arbetsvillkoret och medlemsvillkoret och därmed har rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Om du inte är medlem i en arbetslöshetskassa, ska du ansöka om arbetslöshetsförmån hos Fpa.
Oberoende av om du ansöker om förmån hos arbetslöshetskassan eller Fpa, ska du först anmäla dig som arbetslös arbetssökande i TE-tjänsterna. Om du blir arbetslös eller permitterad, ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande senast den första arbetslöshetsdagen. Efter registreringen ger TE-tjänsterna kassan ett utlåtande om huruvida du har rätt till arbetslöshetsförmån. Kassan kan behandla din ansökan först efter att ha fått utlåtandet.
Hur ansöker jag om arbetslöshetsförmån?
Arbetslöshetsförmån söks alltid i efterhand, antingen hos din arbetslöshetskassa eller hos Fpa. Det räcker således inte med att anmäla sig som arbetslös arbetssökande till TE-tjänsterna. Du kan fylla i den första ansökan två kalenderveckor efter att arbetslösheten eller permitteringen har börjat. Bifoga till den första ansökan en kopia av ditt meddelande om uppsägning och vid behov en kopia av ditt arbetsavtal, om ditt arbete har upphört eller ett meddelande om permittering, om du har blivit permitterad. Fortsatta ansökningar skickas antingen i perioder om fyra kalenderveckor eller månadsvis i efterhand.
Du ska ansöka om arbetslöshetsförmån inom tre månader från det att permitteringen eller arbetslösheten började eller från den första dagen du ansöker om med en fortsatt ansökan.
Vilka är de olika typerna av arbetslöshetsförmåner?
Inkomstrelaterad dagpenning
Du kan få inkomstrelaterad dagpenning som betalas av kassan när du har uppfyllt arbetsvillkoret under medlemskapet i kassan. Den inkomstrelaterade dagpenning som arbetslöshetskassan betalar består av grunddagpenning och förtjänstdel, vilket innebär att den nästan alltid är högre än Fpa:s grunddagpenning. Det är möjligt att få barntillägg till inkomstrelaterad dagpenning för barn under 18 år. Utöver dagpenning kan kostnadsersättning eller förhöjning av inkomstrelaterad dagpenning betalas om du deltar i sysselsättningsfrämjande service. Alla arbetslöshetsförmåner är skattepliktig inkomst. När den maximala tiden för inkomstrelaterad dagpenning har uppnåtts kan du ansöka om arbetsmarknadsstöd hos Fpa. Inkomstrelaterad dagpenning betalas under högst 400 dagar om arbetshistorien är över tre år och under 300 dagar om arbetshistorien är högst tre år. Om du har fyllt 58 år och arbetat i minst 5 år under de senaste 20 åren, kan du få inkomstrelaterad dagpenning i högst 500 dagar.
Grunddagpenning
Fpa betalar grunddagpenning till sökande som har uppfyllt arbetsvillkoret men vilkas arbetsvillkor inte har uppfyllts fullt ut under medlemsperioden i kassan eller som inte är medlemmar i någon kassa. Grunddagpenning betalas under högst 400 dagar om arbetshistorien är över tre år och under 300 dagar om arbetshistorien är högst tre år. Dessutom kan personer som har uppfyllt arbetsvillkoret efter att ha fyllt 58 år under vissa förutsättningar få grunddagpenning under 500 dagar. Utöver grunddagpenningen kan du få kostnadsersättning eller en förhöjningsdel till den inkomstrelaterade dagpenningen om du deltar i sysselsättningsfrämjande service samt barntillägg för barn under 18 år. När den maximala tiden har uppnåtts kan du ansöka om arbetsmarknadsstöd hos Fpa.
Arbetsmarknadsstöd
Arbetsmarknadsstöd betalas till personer som inte alls har uppfyllt arbetsvillkoret eller vilkas maximala tid för inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning har uppnåtts. Det finns ingen maximal tidsgräns för arbetsmarknadsstöd, men stödet är en behovsprövad förmån. Fullt arbetsmarknadsstöd är lika med grunddagpenningen. Skillnaden är den att inkomsterna för andra personer som bor i samma hushåll kan minska arbetsmarknadsstödet, men de minskar inte grunddagpenningen.
Vad är självrisktid?
Det finns en självrisktid för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning, grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd, under vilken förmånen i regel inte betalas ut. Självrisktiden är fem arbetslösa dagar under vilka du har varit arbetslös arbetssökande hos TE-byrån. Dagar som accepteras är måndag‒fredag. Självrisktiden ska tjänas in under åtta på varandra följande kalenderveckor.
Vilka är villkoren för att få arbetslöshetsförmån?
För att få arbetslöshetsförmånen ska vissa villkor vara uppfyllda.
Du har rätt till inkomstrelaterad dagpenning om du har uppfyllt arbetsvillkoret under medlemskapet i kassan och du har rätt till Fpa:s grunddagpenning om arbetsvillkoret har uppfyllts men du inte samtidigt har varit medlem i kassan.
Enligt grundregeln uppfylls arbetsvillkoret i båda fallen när du har förvärvsarbetat i minst 26 kalenderveckor (cirka 6 månader) under de 28 månader som omedelbart föregår arbetslösheten, dvs. under referensperioden. Referensperioden kan förlängas med högst 7 år om du har varit borta från arbetsmarknaden på grund av sjukdom, rehabilitering, beväringstjänst, civiltjänst, heltidsstudier eller vård av ett högst 3-årigt barn. På veckonivå uppfylls arbetsvillkoret när den betalda arbetstiden under kalenderveckan är minst 18 timmar. Närmare information om arbetsvillkoren för löntagare, företagares familjemedlemmar och heltidsföretagare finns i länkarna nedan.
Om du inte alls uppfyller arbetsvillkoret, ska du ansöka om arbetsmarknadsstöd hos Fpa.
Både arbetslöshetskassan och Fpa får de löneuppgifter som behövs för behandlingen av ansökningar från inkomstregistret. Vid behov ombes du lämna mer information.
Mer information om A-kassans arbetsvillkor
Mer information om Fpa:s arbetsvillkor
Mer information om Företagarkassans arbetsvillkor
Den som ansöker om inkomstrelaterad dagpenning hos arbetslöshetskassan ska utöver arbetsvillkoret uppfylla medlemsvillkoret. Medlemskapsvillkoret uppfylls när du har varit medlem i kassan i minst 26 veckor. Medlemskapstiden i en annan kassa räknas med i de 26 veckorna, om du har blivit medlem inom en månad efter utgången av det tidigare kassamedlemskapet.
Vad kan hindra dig från att få inkomstrelaterad dagpenning?
Andra förmåner eller vissa begränsningar kan påverka rätten till inkomstrelaterad dagpenning på ett sådant sätt att de antingen helt förhindrar utbetalning av dagpenning eller minskar dagpenningens storlek. Rätten till inkomstrelaterad dagpenning påverkas till exempel av sociala förmåner som förhindrar utbetalning av dagpenning, till exempel föräldrapenning, sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning samt arbetskraftspolitiska begränsningar och begränsningar i samband med anställningen. Dessa kan helt förhindra utbetalning av dagpenning. Det finns också förmåner som inte påverkar dagpenningen. Det kan till exempel handla om barnbidrag, bostadsbidrag och utkomststöd enligt socialvårdslagen.
Ifall du har sagt upp dig utan giltig orsak eller själv orsakat att anställningen upphört, fastställer TE-byrån en tidsfrist utan ersättning, dvs. en karens. Du har alltså inte rätt till dagpenning under karenstiden. Ett undantag från denna regel är sysselsättningsfrämjande service som avtalas med TE-byrån. För den tid servicen pågår kan dagpenning betalas samtidigt med karens.
Hurdant är utkomstskyddet för arbetslösa för en permitterad?
Om du blir permitterad kan du få utkomstskydd för arbetslösa från arbetslöshetskassan eller Fpa under permitteringen. Permittering innebär att arbetet och löneutbetalningarna tillfälligt avbryts, men anställningen förblir giltig. En permittering kan vara tidsbestämd eller gälla tills vidare. Ansökningsprocessen motsvarar ansökan om arbetslöshetsförmån om du är arbetslös.
Kan jag få arbetslöshetsförmån om jag arbetar under tiden av arbetslöshet?
Om du arbetar deltid eller arbetar sporadiskt under arbetslösheten, kan du ansöka om jämkad dagpenning. Deltidsarbete definieras som arbete där den arbetstid som överenskommits i arbetsavtalet inte överstiger 80 procent av den maximala arbetstiden för en heltidsanställd inom branschen. Vid en tillfällig anställning däremot utförs arbete på heltid i högst två veckor (14 dagar). Dessutom betalas jämkad dagpenning till personer som har inkomster av företagsverksamhet på deltid eller som har permitterats med förkortad arbetsdag. Du ansöker om jämkad dagpenning på motsvarande sätt som du ansöker om vanlig dagpenning.