Jobb finns inte alltid i den egna hemorten – men en lång arbetsresa behöver inte vara ett hinder för att ta emot arbete. Många känner inte till att arbetslöshetskassorna under vissa förutsättningar kan betala ut rörlighetsunderstöd om en arbetslös person tar emot arbete eller utbildning relaterad till arbete på en annan ort eller långt hemifrån. Understödet kan också underlätta en flytt till följd av arbete.
A-kassans rekryteringssamarbete med Barona syftar till att hitta nya möjligheter till sysselsättning för arbetssökande. För närvarande finns det flest lediga jobb inom servicebranschen, byggbranschen och industrin. Genom samarbetet har flera av A-kassans medlemmar redan erbjudits jobb, och de första arbetsavtalen har tecknats inom bygg- och industribranschen.
Nu finns det också mångsidiga arbetsmöjligheter inom livsmedelsindustrin runt om i Finland. Barona Livsmedelsindustri söker personal till exempelvis bagerier, köttförädlingsanläggningar och fabriker för färdigmat.
Arbetsuppgifter finns bland annat för packare, operatörer, livsmedelsarbetare och produktionschefer. Från och med augusti finns det fler jobb inom livsmedelsbranschen särskilt i huvudstadsregionen och östra Finland (trakten kring Kuopio). I dessa jobb klarar man sig bra genom att följa hygien- och säkerhetsföreskrifter, arbeta noggrant och vara villig att lära sig nytt.
Se lediga jobb på www.barona.fi
Även om arbetsmarknaden är lugn för tillfället, försvåras matchningen mellan jobb och arbetssökande av regionala skillnader. Därför vill A-kassan öka kännedomen om rörlighetsunderstödet – med hjälp av understödet kan en lång arbetsresa eller en flytt på grund av arbete bli ett möjligt och lönsamt alternativ.
När kan man ansöka om rörlighetsunderstöd?
Syftet med rörlighetsunderstödet är att uppmuntra till att ta emot arbete även om arbetsresan är lång. Understödet ersätter kostnader för arbetsresor och eventuella flyttkostnader när du tar emot ett arbete eller arbetsrelaterad utbildning och din dagliga arbetsresa är lång.
Du kan ansöka om rörlighetsunderstöd om:
- du har fått arbetslöshetsförmån direkt innan arbetet eller utbildningen börjar,
- din arbetsresa tar över tre timmar per dag vid heltidsarbete eller över två timmar per dag vid deltidsarbete (tur och retur),
- anställningen varar minst två månader, och
- du ansöker om understödet inom tre månader från att anställningen började.
Rörlighetsunderstöd beviljas den som har rätt till arbetslöshetsförmån
För att få rörlighetsunderstöd krävs att du har fått arbetslöshetsförmån direkt före arbetets eller utbildningens början. Understödet kan ändå beviljas även om förmånen inte har betalats ut innan arbetet började, om orsaken är någon av följande:
- karens,
- begränsning som gäller personer under 25 år i fråga om utbildning,
- skyldighet att ta emot arbete,
- självriskdagar för inkomstrelaterad dagpenning.
Rörlighetsunderstödets belopp motsvarar grunddagpenningen.
Exempel:
Raimo, som bor i Villmanstrand, har varit arbetslös och mottagit inkomstrelaterad dagpenning under tiden 1.11.2024–31.5.2025. Han tar emot ett tre månader långt sommarjobb på heltid i Åbo för tiden 1.6–31.8.2025. Raimo bestämmer sig för att flytta till Åbo, eftersom det är lättare för honom att hitta jobb där även i framtiden.
Eftersom Raimos arbetsresa per dag skulle ta över tre timmar sammanlagt, och han flyttar på grund av det nya arbetet, har han rätt till rörlighetsunderstöd för en period på 45 dagar (ersättning betalas för fem dagar per vecka).