Aktuella nyheter

Läs även dessa

Kom ihåg dessa på sommaren – så här tjänar semesterdagar på sig och påverkar din inkomstrelaterade dagpenning

Nyheter

4.6.2024

När sommaren närmar sig är det viktigt att komma ihåg hur du tjänar in semester och hur det påverkar dagpenningen och sättet som du fyller i ansökan.

 

Anvisningar för hur du fyller i den första ansökan finns på vår webbplats. Vi har anvisningar för dig som är permitterad, helt arbetslös person eller arbetar deltid.

 

Om du är helt arbetslös får du normalt sett också dagpenning för lätthelgdagar. Om du är permitterade eller deltidsanställd ska du däremot komma ihåg att ange din semester och lätthelgdagar i din ansökan.

 

Rätt till semester samt dagpenning för permitterade

Om du är permitterad har du också rätt till betald semester under semesterperioden 2 maj–30 september om du har tjänat in semesterdagar under föregående intjänandeår. Du kan fråga din arbetsgivare om du har tjänat in semester.

 

Du måste ta ut upp till 24 intjänade semesterdagar under semesterperioden 2 maj–30 september, om du inte separat kommer överens med arbetsgivaren om att skjuta upp semestern till en annan tidpunkt. Sättet som semesterlönen eller semesterersättningen betalas ut påverkar inte din rätt till semester på något sätt. Du kan alltså redan ha fått lön för din semester innan du tar ut semestern.

 

Rätten till betald semester fastställs enligt kollektivavtalet eller semesterlagen. Under intjänandeåret tjänar du in semesterdagar för de kalendermånader som du har arbetat 14 dagar eller 35 timmar. De första 30 permitteringsdagarna räknas också som intjänandeperiod för semester. Intjänandeåret är perioden mellan den 1 april och 31 mars, till exempel den 1 april 2023 till den 31 mars 2024.

 

Semester ackumulerar arbetsvillkoret – dagarna som berättigar till inkomstrelaterad dagpenning minskar inte

 

Du har inte rätt till arbetslöshetsdagpenning för betald semester då semestern grundar sig på heltidsarbete. Din betalda semesterperiod motsvarar dock arbetstid och ackumulerar ett nytt arbetsvillkor om

  • du under en kalendervecka tar ut minst tre semesterdagar som du tjänat in från heltidsarbete.
  • din semesterlön vid deltidsarbete motsvarar minst 18 arbetstimmar under en kalendervecka.

Den maximala utbetalningstiden för dagpenning (300–500 dagar) inte löper ut under den betalda semestern, såvida det inte är en deltidssemester för vilken kassan betalar jämkad dagpenning.

 

 

Arbetsvillkoret fördubblas och blir eurobaserat i början av september

Arbetsvillkoret uppfylls baserat på arbetade timmar fram till 1 september 2024. Varje kalendervecka då arbete har utförts eller lön har betalats ut under minst 18 timmar uppfylls ett nytt arbetsvillkor med en vecka. I dagsläget är arbetsvillkoret uppfyllt när sådana veckor uppfylls under 26 veckor under en granskningstid på 28 månader.

Från och med den 2 september 2024 kommer arbetsvillkoret att uppfylla enligt inkomsten i euro. Från september och framåt arbete som har utförts efter den 2 september 2024 och för vilket en lön på minst 465 euro per månad har intjänats uppfyller arbetsvillkoret. Lönen ska utgöra en så kallad försäkringslön för att uppfylla arbetsvillkoret. Till exempel semesterpenning eller semesterersättning räknas inte.

Läs mer om arbetsvillkoret enligt inkomsten i euro

 

Fylla i ansökan för semester

Om du har haft semester under permitteringen och din arbetsgivare har betalat semesterlön till dig, ska du ange ”semester” och de timmar som motsvarar din normala arbetstid vid semesterdagarna. Om din arbetstid till exempel är 8 timmar om dagen anger du ”semester” vid semesterdagen och lägger till ”8 timmar” vid arbetstiden.

 

I avsnittet om årlig ledighet i din ansökan anger du ”årlig ledighet” och det antal timmar som du kommer att få betalt för under den årliga ledigheten. Du kan få jämkad dagpenning om din semesterlön grundar sig på deltidsarbete.

 

Fylla i ansökan för lätthelgdag

Om arbetsgivaren betalar helgdagsersättning för en lätthelgdag eller om arbetsgivaren inte gjort något avdrag på lönen för lätthelgdagen ska du ange ”betald lätthelgdag” vid dessa dagar. Utöver kyrkliga och nationella helgdagar är midsommarafton och julafton ofta lediga dagar enligt kollektivavtalet. Till exempel infaller midsommarafton alltid på en fredag, vilket gör det jämförbart med en lätthelgdag, om det är en betald ledig dag enligt kollektivavtalet.

Läs mer

Semesterdagstillägg för heltidsarbete påverkar inte dagpenningen

Semesterdagstillägg för heltidsarbete påverkar inte utbetalningen av dagpenning. Däremot beaktas semesterdagstillägget för deltidsarbete vid beräkningen av jämkad dagpenning.

 

 

Periodisering av semesterersättning vid anställningsförhållandets upphörande

Från början av detta år trädde periodisering av semesterersättning i kraft. Det innebär att kassan räknar ut hur många semesterdagar den semesterersättning som du fått motsvarar lönen när anställningsförhållandet upphör och för denna tid betalas inte inkomstrelaterad dagpenning till dig. I praktiken skjuter periodiseringen alltså upp rätten till inkomstrelaterad dagpenning.

 

Periodiseringen gäller heltidsanställningar som varat över två veckor och som har upphört. Semesterersättningar som betalats för ett anställningsförhållande på deltid periodiseras inte, utan de jämkas när dagpenning betalas.

 

Semester som inte tagits ut när anställningsförhållandet upphör skjuter alltså upp rätten till när inkomstrelaterad dagpenning börjar med så många dagar som den genomsnittliga lönen för de semesterdagar för vilka semesterersättning utbetalats motsvarar. Periodiseringstiden löper från måndag till fredag, fem dagar i veckan.

 

Semesterersättningen periodiseras inte vid permittering, eftersom anställningsförhållandet då inte upphör helt.

 

Periodiseringen av semesterersättningen och självrisktiden löper inte samtidigt. Självrisktiden börjar först efter periodiseringen av eventuell semesterersättning. Självrisktiden är sju dagar. Självrisktiden löper fem dagar i veckan, från måndag till fredag.

 

Kom ihåg att aktivt söka jobb vid arbets- och näringsbyrån

Inkomstrelaterad dagpenning kan endast betalas ut till en person som har anmält sig som arbetslös arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån. Kom därför ihåg att aktivt söka jobb hela tiden som du är arbetslös, permitterad eller arbetar deltid.