Om du har blivit medlem i arbetslöshetskassan under ditt sommararbete ska du komma ihåg att det lönar sig att fortsätta medlemskapet, även om arbetet upphör. Du kan ackumulera rätt till inkomstrelaterad dagpenning även med korta anställningsförhållanden. Arbetet behöver inte vara sammanhängande, men endast som medlem i kassan kan du intjäna rätt till inkomstrelaterad dagpenning.
En förutsättning för att inkomstrelaterad dagpenning ska utbetalas är att arbetsvillkoret har uppfyllts.
- Arbetsvillkoret uppfylls när du under minst 12 månader av de föregående 28 månaderna har haft en löneinkomst på 930 euro/månad som uppfyller kraven i arbetsvillkoret. Från och med 2 september baseras arbetsvillkoret på inkomsten i euro. En månad av arbetsvillkoret uppfylls när lönen som har utbetalats under en kalendermånad uppgår till minst 930 € och ½ månad när lönen under en kalendermånad har uppgått till 465–929,99 €.
Om du till exempel studerar, är sjuk, gör värnplikt eller civiltjänst, eller har tagit hand om ett barn under tre år, förlänger sådana perioder granskningsperioden på 28 månader.
Granskningsperioden kan förlängas med högst 7 år.
Efter sommararbetet: Vad ska jag göra om jag blir arbetslös?
Om ditt sommararbete upphör och du inte har hittat ett nytt jobb eller fått en studieplats, gör så här:
- Anmäl dig som arbetslös arbetssökande hos Jobbmarknaden genast när ditt arbete har upphört.
- Om arbetslöshetskassans arbets- och medlemsvillkor uppfylls kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan.
- Om villkoret inte uppfylls kan du ansöka om dagpenning från FPA.
Varför är ett arbetsintyg viktigt?
När anställningsförhållandet upphör är arbetsgivaren skyldig att ge sommararbetaren ett arbetsintyg. Du kan också begära att en bedömning av din yrkeskunskap antecknas på arbetsintyget. Arbetsintyget är viktigt, eftersom det berättar om din arbetserfarenhet, vilket behövs när du söker ett nytt jobb.
Vad är en slutlön och semesterersättning?
Slutlön betalas till en arbetstagare när anställningsförhållandet upphör. Slutlönen inkluderar alla obetalade löner, tillägg och semesterersättningar för semesterdagar som inte har hållit och som du har intjänat under ditt sommararbete. Inom vissa branscher betalas även semesterpenning.
Vid beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningen beaktas även lönen under semestern om du har hållit din semester. Däremot beaktas inte semesterpenning eller semesterersättning vid beräkningen.
Om ett heltidsarbete som har varat i över två veckor upphör, periodiseras semesterersättning som betalats ut för outtagna semesterdagar.
Periodiseringen av semesterersättningen skjuter upp början av din rätt till inkomstrelaterad dagpenning med så många dagar som motsvarar det genomsnittliga antalet arbetsdagar som ersättningen täcker.
Om du har flera tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare, som alla varar över två veckor, och du kommer överens med arbetsgivaren om att skjuta upp semestern enligt 18 § i semesterlagen, behöver arbetslöshetskassan ett skriftligt avtal om detta.
Om ett skriftligt avtal saknas måste arbetslöshetskassan periodisera semesterersättningen redan efter att det första anställningsförhållandet har upphört, även om ersättningen inte faktiskt betalas ut då.
En person under 25 år ska söka studieplats
Om du år under 25 år, arbetslös och utan yrkesutbildning ska du ansöka om en studieplats. Om du inte söker till en utbildning, vägrar att ta emot studieplatsen eller avbryter dina studier kan du förlora din rätt till arbetslöshetsförmåner tills vidare.
Du återfår din rätt till arbetslöshetsförmåner när:
- Du har avlagt en yrkesexamen.
- Du har haft ett anställningsförhållande som uppfyller arbetsvillkoret i minst 21 kalenderveckor.
- Du har deltagit i sysselsättningsfrämjande tjänster.
- Du har studerat på heltid.
- Du har arbetat som företagare på heltid.
- Du fyller 25 år.
Arbets- och näringsbyrån undersöker studiefrågorna och saker i anslutning till dessa. Kom ihåg att alltid meddela dem om dina studier så länge du är arbetssökande.
Information om studier med inkomstrelaterad dagpenning
Kassan stöder också din sysselsättning
Som medlem i kassan får du också hjälp med att hitta ett nytt jobb – läs mer om våra sysselsättningstjänster här.
Här hittar du mer information:
FPA Privatpersoner | FPA
Työmarkkinatori (tyomarkkinatori.fi/sv)