Aktuella nyheter

Läs även dessa

Vad är semesterlön, semesterpenning och semesterersättning?

Nyheter

24.6.2024

Man talar ofta om semesterlön, semesterpenning och semesterersättning som om de vore synonymer. Så är dock inte fallet, utan det är frågan om olika saker som man inte ska förväxla. Semesterlönen och semesterersättningen grundar sig på lagen, medan betalningen av semesterpenning grundar sig på antingen kollektivavtalet, arbetsplatsens praxis eller arbetsavtalet. Dessa tre semesterfrågor beaktas även på olika sätt när den inkomstrelaterade dagpenningen fastställs.

 

Semesterlön

Semesterlön är den lön som utbetalas under semestern. Den är alltså en etablera löneinkomst, som utbetalas under semestern och som beaktas vid beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningen. Utöver semesterlönen utbetalas vanligtvis ingen annan lön under semestern. Beräkningen av denna och tidpunkten för dess utbetalning har vanligtvis avtalats mer i detalj i de olika branschernas kollektivavtal. Man är inte vid heltidsarbete berättigad till dagpenning under semestern, men semester för en deltidsanställd utgör inget hinder för utbetalning av dagpenning. Semesterlönen för en deltidsanställd beaktas vid beräkningen av jämkad dagpenning.

 

Semesterersättning

Med semesterersättning avses en ersättning som betalas när anställningsförhållandet upphör eller när den anställde till exempel inleder sin militärtjänstgöring. Semester som inte tagits ut när anställningsförhållandet upphör skjuter alltså upp rätten till när inkomstrelaterad dagpenning börjar med så många dagar som den genomsnittliga lönen för de semesterdagar för vilka semesterersättning utbetalats motsvarar. I fråga om semesterersättning betyder periodisering i praktiken att kassan räknar ut hur många semesterdagar den semesterersättning som du fått motsvarar lönen när anställningsförhållandet upphör. Periodiseringstiden löper från måndag till fredag, fem dagar i veckan.

 

Periodiseringen gäller heltidsanställningar som varat över två veckor och som har upphört. Semesterersättningar som betalats för ett anställningsförhållande på deltid periodiseras inte, utan de jämkas när dagpenning betalas.

 

Periodiseringen av semesterersättningen och självrisktiden löper inte samtidigt. Självrisktiden börjar först efter periodiseringen av eventuell semesterersättning. Självrisktiden är sju dagar.

 

Det kan förekomma avvikande regler om semesterersättningen i kollektivavtalen för olika branscher.

 

Läs mer om periodisering av semesterersättning

 

Semesterpenning

Semesterpenning, eller den så kallade semesterpremien, är en tilläggspremie som tillämpas inom de flesta anställningsförhållandena och vars storlek uppgår till hälften av lönen för semesterperioden. Utbetalningen av semesterpenning grundar sig på antingen kollektivavtalet, arbetsplatsens praxis eller arbetsavtalet. Reglerna för semesterpenning kan avvika från varandra enligt de olika kollektivavtalen. Den anställda har alltså inte automatiskt rätt till semesterpenning utan separat avtal. Semesterpenning som utbetalas för heltidsarbete är inte etablerad löneinkomst och beaktas inte därmed vid beräkningen av dagpenning. Den periodiseras eller jämkas inte heller. Däremot beaktas semesterpenning fastställs enligt deltidsarbete vid utbetalning av jämkad dagpenning.