Aktuella nyheter

Läs även dessa

Vad är rörlighetsunderstöd?

Nyheter, Rörlighetsunderstöd

25.9.2024

Rörlighetsunderstöd är en förmån som en arbetslös person kan ansöka om från arbetslöshetskassan när han eller hon har mottagit ett arbete eller inlett en rekryteringsutbildning som är en förutsättning för att få ett arbete. Förutsättningen för att få understödet är att arbetsresan per dag tar minst 3 timmar och vid deltidsarbete minst 2 timmar när arbetet eller utbildningen börjar och anställningsförhållandet varar i minst 2 månader.

 

Rörlighetsunderstöd kan användas för både arbetsrese- och flyttkostnader

Rörlighetsunderstödet uppmuntrar till att ta emot ett arbete utanför det egna pendlingsområdet. Vid heltidsarbete ska arbetsresa vara längre än tre timmar om dagen och vid deltidsarbete mer än två timmar om dagen (tur-retur med omstigningar). Restiden uppskattas enligt det snabbaste tillgängliga transportmedlet. Om arbetsresan är över 200 kilometer i en riktning, betalas också en förhöjningsdel till rörlighetsunderstödet.

 

Förutsättningar för att få rörlighetsunderstöd

Precis som med andra förmåner måste vissa villkor vara uppfyllda för att man ska kunna få rörlighetsunderstöd. Rörlighetsunderstöd kan betalas när sökanden har arbetslöshetsförmån omedelbart innan anställningsförhållandet eller utbildningen inleds. Rörlighetsunderstöd kan dock betalas av särskilda skäl även om den sökande inte har fått arbetslöshetsförmån innan arbetet eller utbildningen inleds. Sådana skäl är:

  • tidsfrist utan ersättning, dvs. karens
  • en begränsning av yrkesutbildningen för en person under 25 år.
  • skyldighet att vara i arbete
  • självrisktid för inkomstrelaterad dagpenning

 

Övriga villkor för att få rörlighetsunderstöd är att det mottagna arbetet eller utbildningen varar minst två månader och att den sökande har ansökt om understödet inom tre månader från det att anställningsförhållandet eller utbildningen inleddes. Hur länge rörlighetsunderstöd betalas beror på anställningsförhållandets längd.

 

Rörlighetsunderstödets belopp

Rörlighetsunderstödet motsvarar grunddagpenningen, 37,21 euro/dag år 2024. För arbetsresor som är längre än 200 km betalas en förhöjningsdel om 5,29 euro/dag. Understödet betalas ut vid heltidsarbete fem dagar i veckan under understödsperioden. Vid deltidsarbete är arbetstiden högst 80 % av arbetstiden för heltidsarbete och dagpenning betalas för utförda arbetsdagar. Understödet har ingen självrisktid, utan det betalas från början av det anställningsförhållande eller den utbildning som det grundar sig på. Understödet betalas inte för dagar då arbetet och löneutbetalningen är avbrutna. I likhet med andra förmåner är rörlighetsunderstöd skattepliktig inkomst.

 

Exempel: Rörlighetsunderstöd för en vecka (5 dagar) när arbetsresan är längre än 200 km

Ansökan om och utbetalning av rörlighetsunderstöd

Det enklaste och snabbaste sättet att ansöka om rörlighetsunderstöd är via A-kassas e-tjänst. Naturligtvis kan det ifyllda formuläret också skickas per post, om så önskas. Ansökan om rörlighetsunderstöd ska lämnas till arbetslöshetskassan senast tre månader efter att arbetet eller utbildningen inletts. En kopia av arbetsavtalet ska bifogas till ansökan.

 

Rörlighetsunderstödet betalas till den sökande i perioder om fyra veckor, men den första utbetalningen kan göras redan för två veckor. Ansökan om understödet underlättas av att ansökan bara behöver göras en gång, eftersom rörlighetsunderstöd betalas för hela understödsperioden på basis av en enda ansökan.

 

Mer information om rörlighetsunderstöd finns på vår webbplats a-kassa.fi