På grund av systemavbrotten stängs vår kundtjänst fredagen den 20.12.2024 och öppnar torsdagen den 2.1.2025. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta kan orsaka.

Aktuella nyheter

Läs även dessa

Fyra vanliga missförstånd om utkomstskyddet för arbetslösa

Inkomstrelaterad dagpenning, Medlemskap, Nyheter

22.4.2024

För många är utkomstskyddet för arbetslösa något man först tar reda på när man blir arbetslös eller permitterad. För att få inkomstrelaterad dagpenning måste man ansluta sig till arbetslöshetskassan i god tid. Vi intervjuade A-kassans förmånschef Kaisa Tikka om ämnet och härnäst går vi igenom fyra vanliga missförstånd om utkomstskyddet för arbetslösa. 

1. Du kan ansluta dig till kassan som arbetslös

Många tror att det är aktuellt att gå med i kassan först när de är arbetslösa eller permitterade. Tyvärr är detta antagande fel, eftersom du bara kan ansluta dig till arbetslöshetskassan när anställningsförhållandet är i kraft. Det lönar sig att kontrollera sitt eget medlemskap när arbetssituationen är god. Många hör både till ett fackförbund och en arbetslöshetskassa, vilket ger dem den bästa tryggheten för arbetslivets olika svängningar.

 

”Det här är ett tråkigt missförstånd för många och leder i praktiken till att man inte ansluter sig till kassan tillräckligt tidigt vid arbetslöshet”, beklagar Kaisa Tikka från A-kassan.

 

Man kan få inkomstrelaterad arbetslöshetspenning tidigast efter en 26 veckors arbets- och medlemskapsperiod. I praktiken ska man alltså arbeta som medlem i kassan i ett halvår innan man kan få inkomstrelaterad dagpenning. Du kan läsa mer om ämnet på kassans webbsida. Granskningsperioden förlängs bland annat av studier och föräldraledighet.

Lagändringen som träder i kraft i början av september kommer att ändra medlems- och arbetsvillkoret, så det lönar sig att sätta kassamedlemskapet i ordning så fort som möjligt. Genom att förbereda sig på förändringarna i god tid, är deras inverkan på det egna utkomstskyddet för arbetslösa inte lika stor.

2. Kassan betalar lika mycket som FPA

Denna vanliga missuppfattning om pengasumman som arbetslöshetskassan betalar ut, är också falsk. Som medlem i arbetslöshetskassan kan du få den klart högsta möjliga arbetslöshetsdagpenningen, eftersom beloppet av inkomstrelaterad dagpenning som betalas av arbetslöshetskassan påverkas av löneinkomsterna före arbetslösheten. Därför kallas dagpenningen inkomstrelaterad.

 

”Till exempel med FPA:s stöd kan du få cirka 800 euro i månaden under din arbetslöshetsperiod. Om du blir medlem i arbetslöshetskassan i god tid och arbetsvillkoret uppfylls, är dagpenningen cirka 1 523 euro med en månadsinkomst på 2 500 euro. Medlemskapet i kassan ger alltså konkreta fördelar under arbetslöshetsperioderna som kan mätas i euron”, sammanfattar Tikka.

 

Med dagpenningskalkylator kan du uppskatta storleken på din inkomstrelaterad dagpenning.

 

3. Det finns inga skillnader mellan kassorna

Ja och nej. Alla arbetslöshetskassor följer samma lagstiftning, dvs. storleken på den inkomstrelaterade dagpenningen är samma, t.ex. eftersom den beräknas på samma sätt i arbetslöshetskassorna.

Däremot kan det finnas en hel del skillnader i kassornas tjänster, handläggningstiderna för ansökningarna och medlemsavgifternas storlek.

Dessutom godkänner vissa arbetslöshetskassor medlemmar endast inom vissa sektorer. Till A-kassan kan däremot vilken löntagare som helst ansluta sig. Då behöver du heller inte byta kassa om du byter bransch!

 

”Den bästa tryggheten i arbetslivet får du att vara medlem i både ett fackförbund och en arbetslöshetskassa. Fackförbunden ger trygghet i arbetslivet, vi i A-kassan vid arbetslöshet”, påminner Tikka.

 

4. Kassan betalar endast inkomstrelaterad dagpenning

Arbetslöshetskassan betalar också andra förmåner – rörlighetsunderstöd, alterneringsersättning och omställningspenning.

 

”Många glömmer bort detta eftersom inkomstrelaterad dagpenning är den mest kända förmånen som kassorna betalar”, beklagar Tikka.

 

Rörlighetsunderstödet är avsett att uppmuntra människor att också ta emot arbete som ligger längre bort från hemmet. Rörlighetsunderstödet ersätter kostnader för arbetsresor och flytt om du får ett jobb eller en utbildningsplats som krävs för ett jobb och arbetsresan är lång.

Alterneringsersättning är en förmån som arbetslöshetskassan betalar för alterneringsledigheten. Du kan bli alterneringsledig ifall din heltidsanställning hos samma arbetsgivare varat i minst 13 månader före inledning av alterneringsledigheten.

Alterneringsledighet kräver minst 20 års arbetshistorik innan alterneringsledigheten börjar. Orpos styrelse har planerat att avskaffa alterneringsledigheten, du kan läsa om eventuella förändringar här. (länk till förändringarna)

Omställningspenningen och möjligheten till omställningsutbildning ingår i omställningshelheten för dem som fyllt 55 år. De som omfattas av omställningsskyddet har rätt till omställningspenning, utbildning och längre sysselsättningsledighet.