A-kassan logo, vihreä

Arbetslöshetskassans verksamhet och finansiering

Viktiga lagar och förordningar:

Lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Lagen om alterneringsledighet

Lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice

Lagen om arbetslöshetskassor

Statsrådets förordning om verkställighet av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Statsrådets förordning om offentlig arbetskrafts- och företagsservice

Statsrådets förordning om inkomster som ska beaktas vid fastställande av arbetslöshetsförmån

Våra samarbetspartner

Öppna arbetslöshetskassan samarbetar med flera fackförbund och de flesta av våra medlemmar tillhör något fackförbund. Fackförbunden arbetar för arbetstagare och ger trygghet till arbetslivet.

Samarbetspartner

 
 

Arbetslöshetskassans verksamhet och finansiering

Arbetslöshetskassorna sköter offentliga uppgifter och lyder under lagar. De viktigaste lagarna som påverkar arbetslöshetskassornas verksamhet är lagen om arbetslöshetskassor och lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Arbetslöshetskassorna omfattas också av många lagar som reglerar myndigheternas verksamhet.

Samma lagar och förordningar gäller för alla arbetslöshetskassor.

Hur regleras arbetslöshetskassans verksamhet?

Social- och hälsovårdsministeriet ger anvisningar om hur lagstiftningen ska tillämpas på arbetslöshetskassorna. Lagändringar som gäller utkomstskyddet för arbetslösa bereds också i huvudsak av social- och hälsovårdsministeriet eller arbets- och näringsministeriet.

Finansinspektionen övervakar för sin del kassornas verksamhet. Tillsynen omfattar bland annat verkställigheten av utkomstskyddet för arbetslösa, kassans förfaranden, ekonomiska ställning och förvaltning, tillsyn och riskhanteringsmetoder.

Hur finansieras de förmåner som arbetslöshetskassorna betalar ut?

Den inkomstrelaterade delen av den inkomstrelaterade dagpenningen finansieras i sin helhet av kassans medlemmar och arbetsgivarna. Staten finansierar ett belopp som motsvarar grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd från utkomstskyddet.

Staten betalar ett belopp som motsvarar grunddagpenningen och arbetslöshetskassan 5,5 procent av de utgifter för inkomstrelaterat skydd (inkomstrelaterad dagpenning och alterneringsersättning) som löntagarkassan betalar. Resten av utgifterna för utkomstskyddet betalas av Sysselsättningsfonden.

Ett undantag från huvudregeln är att staten inte finansierar förmåner som betalas ut för tilläggsdagar eller permitteringsperioder, utan Sysselsättningsfondens andel av dessa kostnader är 94,5 procent.

Finansiering av den inkomstrelaterade delen av dagpenningen

Den inkomstrelaterade delen av den dagpenning som arbetslöshetskassan betalar finansieras med arbetsgivarnas arbetslöshetsförsäkringspremier och med  arbetslöshetsförsäkringspremier och medlemsavgifter som betalas av kassans medlemmar.

Varken staten eller personer som inte hör till kassan deltar i finansieringen av den inkomstrelaterade delen av dagpenningen.

Finansierar personer som inte hör till kassan den inkomstrelaterade delen?

De som inte hör till kassan ska också betala arbetslöshetsförsäkringspremie. Denna premie finansierar dock inte utkomstskyddet, utan används för att finansiera grundtryggheten. Arbetslöshetsförsäkringspremier betalas till FPA och grunddagpenningen finansieras i sin helhet med försäkringspremier.

Vad finansieras med arbetslöshetsförsäkringspremierna?

Utöver inkomstrelaterad dagpenning och grunddagpenning används arbetslöshetsförsäkringspremien för att finansiera pensioner, vuxenutbildning och lönegaranti.

Hur tryggas utbetalningen av förmåner?

För att trygga finansieringen och likviditeten ska arbetslöshetskassan ha en utjämningsfond, vars minimi- och maximibelopp fastställs av Finansinspektionen.

Kompensera underskott

Om kassans bokslut visar att utgifterna har överstigit inkomsterna, tas skillnaden från arbetslöshetskassans utjämningsfond. Om kassans utjämningsfond inte räcker till, finansierar arbetslöshetskassornas stödkassa  underskottet. I sista hand beviljar staten en tilläggsavgift till arbetslöshetskassan för att trygga finansieringen. På så sätt säkerställs att medlemmarna i arbetslöshetskassorna får de förmåner som de har rätt till under alla omständigheter. A-kassan har aldrig behövt förlita sig på arbetslöshetskassornas stödkassa.

Läs mer om TYJ: https://www.tyj.fi/faktaa-ansioturvasta/