På grund av systemavbrotten stängs vår kundtjänst fredagen den 20.12.2024 och öppnar torsdagen den 2.1.2025. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta kan orsaka.

Detaljerade instruktioner

Sidans innehåll

Oikopolut

Sjukdom och arbetsoförmögen

Oikopolut

Mer information

Läs mer om sjukdagpenningen på FPA:s webbplats

Fpa

Sjukdom och funktionsnedsättning är två olika saker. Om du har konstaterats vara arbetsoförmögen måste du ansöka om sjukpenning hos FPA. FPA betalar ut sjukpenningen efter självrisktiden. Arbetslöshetskassan kan betala inkomstrelaterad dagpenning under sjukpenningens självrisktid.

När du blir sjuk

Kortvarig sjukdom är inte ett hinder för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning om sjukdomen varar högst 10 arbetsdagar. Vardagar inkluderar även lördagar, men inte helgdagar.

Om sjukdomen varar längre än 10 dagar ska du ansöka om sjukdagpenning hos FPA.

Självrisktid för sjukpenning

Sjukdagpenningen kan betalas efter självrisktiden. Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut under sjukpenningens självrisktid om du har fått dagpenning omedelbart innan du blev sjuk. Det innebär att dagpenningen faktiskt måste ha betalats för dagen före sjukdomen. Om inkomstrelaterad dagpenning av någon anledning inte kunde utbetalas från och med dagen innan sjukdomen började, föreligger ingen rätt till inkomstrelaterad dagpenning alls under FPA:s sjukpennings självrikstid.

 

Om du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning från A-kassan, gör så här:

  • anmäl alltid din sjuktid i ansökan om inkomstrelaterad dagpenning
  • Ange “sjuk” i den dagsspecifika rapporten i ansökan från och med den dag då du insjuknade.
  • Om du redan känner till hur länge du är sjuk ska du ange det.
  • Du kan skicka din ansökan till kassan enligt din normala ansökningsrytm för antingen 4 veckor eller en månad.

 

När självrisktiden för sjukdagpenningen har passerat och sjukdomen fortsätter kan FPA börja betala ut sjukdagpenning.

Läs mer om sjukdagpenningen på FPA:s webbplats

 

Arbetsoförmåga

A-kassan kan inte själv avgöra om du är arbetsoförmögen eller inte. Beslut om arbetsoförmåga fattas därför alltid av Fpa eller ett pensionsbolag. Enbart sjukskrivning, som styrks genom läkarintyg, definierar dig inte som arbetsoförmögen enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Ur lagen om utkomstskydd för arbetslösa är du endast arbetsoförmögen om du får sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen eller förtidspension eller rehabiliteringspenning enligt folkpensionslagen eller ersättning som betalas ut på grund av total arbetsoförmåga enligt någon annan lag. Du kan inte få inkomstrelaterad dagpenning om du får ovan nämnda förmåner eller din arbetsgivare betalar dig sjuklön baserat på heltidsarbete.

Du har enligt vissa förutsättningar möjlighet att få arbetslöshetsförmåner i en situation där FPA:s sjukdagpenning på 300 dagar har gått ut, din arbetslöshet fortsätter och ditt anställningsförhållande fortsättningsvis är giltigt.

 

Alla följande krav måste uppfyllas

  • du är arbetslös arbetssökande på AN-byrån (inom ramen för din egen arbetsförmåga)
  • du är fortfarande arbetsoförmögen (giltigt läkarintyg)
  • din pensionsansökan om full invalidpension har anhängiggjorts
  • din arbetsgivare kan inte erbjuda dig ett arbete som motsvarar din arbetsförmåga.

 

Gör så här om du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning från A-kassa efter att maximitiden för sjukdagpenning har gått ut och ditt anställningsförhållande fortfarande är giltigt:

  • Anmäl dig till AN-byrån som arbetssökande genast när maximitiden för sjukdagpenning har gått ut.
  • Skicka oss en ansökan om inkomstrelaterad dagpenning och följande bilagor
    • giltigt läkarutlåtande om din arbetsoförmåga
    • uppgifter om vilken arbetslöshetsförmån du har ansökt om och varifrån (pensionsförsäkringsbolagets namn eller FPA)
    • ett fritt formulerat intyg från din arbetsgivare ifall hen kan erbjuda dig ett arbete som passar din arbetsförmåga.

 

När din ansökan om invalidpension har avgjorts

Om du beviljas full invalidpension återkräver kassan den arbetslöshetsförmån som har betalats till dig för samma tid. Om du beviljas partiell invalidpension dras denna av från din dagpenning.

 

Om pensionsförsäkringsbolaget eller FPA avslår din ansökan om invalidpension och du fortfarande har ett giltigt anställningsförhållande kan inkomstrelaterad dagpenning betalas högst till den dag beslutet om att avslå din pensionsansökan vinner laga kraft.

 

Beslutet om invalidpension vinner laga kraft efter att besvärstiden har löpt ut och du inte har sökt ändring av beslutet. För beslut om invalidpension gäller i regel samma besvärstid som för beslut om utkomstskydd för arbetslösa (delgivning 3 eller 7 dagar + besvärstid 30 dagar).

 

Om du söker ändring i ett negativt pensionsbeslut och du fortfarande har ett giltigt anställningsförhållande kan utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning som längst fortsätta till det att besvärsinstansen (TELK eller VakO) har fattat ett beslut och beslutet har vunnit laga kraft.

 

Om ditt anställningsförhållande har upphört kan utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning fortsätta efter att det negativa beslutet om invalidpension har vunnit laga kraft. Vi behöver ett utlåtande från AN-byrån om din arbetslöshet och att ditt arbetssökande är giltigt.