De ändringar och nedskärningar som riktas mot arbetslöshetsskyddet väcker frågor om vilken nytta man i framtiden har av att höra till en arbetslöshetskassa. Eftersom den inkomstrelaterade dagpenning som utbetalas vid arbetslöshet eller permittering minskar till följd av lagändringarna närmar sig den grunddagpenning som FPA betalar, funderar många på om det längre är någon idé att höra till en arbetslöshetskassa.
Bättre ekonomisk trygghet
Genom att vara medlem i en arbetslöshetskassa får man bättre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet eller permittering än vad man får från FPA om man inte är medlem. Endast en medlem i en arbetslöshetskassa har rätt till inkomstrelaterad dagpenning, som nästan utan undantag är högre än grunddagpenningen.
Den inkomstrelaterade dagpenning är inte behovsprövad, vilket innebär att den enbart baseras på den sökandes tidigare inkomster och tid i arbete och den minskar inte på grundval av andra familjemedlemmars inkomster eller annan förmögenhet. När det inte görs en behovsprövning är alla som uppfyller arbetsvillkoret och andra villkor för att erhålla inkomstrelaterad dagpenning berättigade till samma inkomstrelaterade dagpenning utan att deras ekonomiska situation bedöms. I motsats till inkomstrelaterad dagpenning är det arbetsmarknadsstöd som FPA betalar alltid behovsprövat.
För att erhålla inkomstrelaterad dagpenning måste arbetsvillkoret uppfyllas och detta kan endast ske genom att vara medlem i en arbetslöshetskassa. Från och med 2.9.2024 uppfylls arbetsvillkoret när en medlem under minst 12 månader av de föregående 28 månaderna har haft en löneinkomst på 930 euro/månad.
Den inkomstrelaterade dagpenningen tjänar också in pension, vilket grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd inte gör. Dessutom är medlemsavgiften avdragsgill i beskattningen, vilket ger en extra fördel med medlemskapet.
Trots att det skyddade beloppet för deltidsanställda avskaffades i början av april, uppmuntrar ändå systemet med arbetslöshetsskydd fortfarande till snuttjobb och arbete på deltid. Arbete på deltid ökar inkomsterna även efter att det skyddade beloppet avskaffades. Genom att arbeta går också dagpenningperioden långsammare och personen kan ackumulera rätt till ny dagpenning.
Mångsidiga tjänster och stödformer
Medlemmarna i arbetslöshetskassorna uppskattar den högklassiga service de får som medlemmar. En stor del av medlemmarna använder regelbundet kassans elektroniska tjänster och utnyttjar också telefon- och chattjänsterna.
I juni godkände riksdagen en lagändring som ger arbetslöshetskassorna möjlighet att från och med början av år 2025 också erbjuda sina medlemmar tjänster som stöd för sysselsättningen. Dessa tjänster kan till exempel omfatta rådgivning och handledning, utbildningar, hjälp vid arbetssökande, upprättande av ett CV och karriärplanering, samt information om lediga jobb. Syftet med dessa nya tjänster är att på ett mer omfattande sätt och vid rätt tidpunkt hjälpa medlemmarna hitta jobb. Det är frivilligt för medlemmarna att delta i de tjänster som kassorna erbjuder och rätten till arbetslöshetsförmåner påverkas inte av om man deltar eller inte.
Kassorna grundläggande uppgift, det vill säga att utbetala förmåner och erbjuda rådgivning, förblir fortfarande i fokus, men de utvidgade tjänsterna erbjuder medlemmarna mervärde och stöd i en föränderlig arbetsmarknadssituation. Av dessa orsaker rekommenderas fortfarande medlemskap i en arbetslöshetskassa, eftersom detta ger en ökad ekonomisk trygghet och erbjuder mer omfattande tjänster än vad personer som inte är medlemmar har tillgång till.
Regeringsprogrammets reformer för utkomstskyddet för arbetslösa