Vid en jämförelse av åldersfördelningen bland A-kassas medlemmar som är förmånstagare i förhållande till åldersfördelningen bland alla medlemmar kan man se att arbetslösheten är högre bland äldre medlemmar. Situationen för äldre arbetssökande blev ännu svårare i början av september, när en lagändring, där de åldersbundna undantagsreglerna avskaffades, trädde i kraft. Detta är den andra betydande lagändringen som har försvagat äldre personers ställning. I början av år 2023 avskaffades redan tilläggsdagarna för utkomstskyddet, det vill säga det så kallade pensionsslussen.
I början av september trädde en lagändring i kraft, där de åldersbundna undantagsreglerna avskaffades. Skyddsreglerna som gäller nivån på inkomstrelaterad dagpenning för äldre avskaffades. Enligt den gamla lagen har den inkomstrelaterade dagpenningens belopp inte sänkts på nytt om en person som har fyllt 58 år har uppfyllt sitt arbetsvillkor på nytt eller när en person som har fyllt 60 år har uppfyllt arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning genom att delta i sysselsättningsfrämjande tjänster.
I fortsättningen har arbetslösa personer som har fyllt 57 år inte längre rätt till garanterat arbete eller sysselsättningsfrämjande tjänster som grundar sig på denna skyldighet. Garanterat arbete uppfyller inte längre arbetsvillkoret och inget förtjänstskydd betalas under tiden för den tjänst som grundar sig på denna skyldighet. AN-byrån eller kommunen är dock skyldiga att ordna garanterat arbete eller en tjänst som grundar sig på denna skyldighet om förtjänstskyddets maximitid har uppfyllts senast 1.9.2024.
Från och med början av september uppfylls inte heller arbetsvillkoret med lönesubventionerat arbete, med undantag för personer med nedsatt arbetsförmåga eller långtidsarbetslösa över 60 år. I detta fall börjar arbetsvillkoret uppfyllas först efter de första 10 månaderna och 75 procent av månaderna beaktas när arbetsvillkoret uppfylls.
Graderingen av utkomstskyddet, som trädde i kraft i början av september, gäller personer på tilläggsdagar och dessa har inte möjlighet ens genom att uppfylla arbetsvillkoret på nytt att få full inkomstrelaterad dagpenning, utan en sänkt dagpenning utbetalas fram till pensioneringen. Ändringen påverkar dock inte dagpenningsperioder som har inletts före september, utan graderingen tillämpas på förmåner som utbetalas efter den 2 september 2024, baserat på det nya arbetsvillkoret på 12 månader. Om utbetalningen av förmånen baseras på det arbetsvillkor på 26 kalenderveckor, som gäller fram till den 1 september 2024, tillämpas inte graderingen.
Bild, åldersfördelningen bland A-kassas förmånstagare.
Åldern är en betydande faktor för arbetslöshet
Statistiken för åldersfördelningen bland A-kassas förmånstagare visar att arbetslösheten är koncentrerad till de äldre åldersklasserna. Bland 45–50-åringar är antalet helt arbetslösa, permitterade och personer som erhåller jämkad dagpenning (delvis sysselsatta under arbetslöshetstiden) proportionellt sett lägre än bland kassans medlemmar i samma ålder. Bland personer som har fyllt 50 år är andelen permitterade och mottagare av jämkad dagpenning större än andelen medlemmar i samma ålder. Bland över 55 år gamla överstiger andelen helt arbetslösa andelen medlemmar i kassan i samma åldersgrupp. Därefter kan man se att det blir betydligt svårare att hitta arbete.
FFC:s Arbetslöshetsbarometer 2024 bekräftar att åldersdiskriminering är ett betydande problem bland arbetssökande över 50 år. Över 44 procent av de äldre respondenterna upplever att åldern är en viktig orsak till att de är arbetslösa. Äldre sökande kallas mer sällan till arbetsintervjuer och de har svårare att få ett nytt anställningsförhållande. Dessutom inverkar hälsa och bristen på kompetens på arbetsgivarnas inställning till dem.
FFC:s arbetslöshetsbarometer: Oroväckande resultat om situationen för de arbetslösa | FFC
Situationen för äldre arbetslösa är utmanande, eftersom de åldersrelaterade undantagen i utkomstskyddet har avskaffats och utkomsten försämras när arbetslösheten fortsätter. Graderingen av den inkomstrelaterade dagpenning som trädde i kraft i början av september innebär att en långvarig arbetslöshet ofta leder till arbetsmarknadsstöd.