Asiakaspalvelumme on kiinni perjantaista maanantaihin 29.3.-1.4. eAsioinnin chat-palvelu sulkeutuu torstaina jo 28.3. klo 14:00. Hyvää pääsiäistä!

A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

Lakimuutosta kuvaava piktogrammi, Avoin työttömyyskassa_A-kassa
Lättnader i utkomstskyddet – självrisktiden slopas tillfälligt

Uutiset

8.2.2022

Riksdagen har godkänt lättnader i utkomstskyddet. I och med de tillfälliga lagändringarna slopas självrisktiden och företagare kan få arbetsmarknadsstöd från början av januari till slutet av februari.

Under våren 2020 verkställde regeringen flera tillfälliga lagar om utkomstskyddet, av vilka man nu återinför slopandet av självrisktiden samt möjligheten för företagare att få arbetsmarknadsstöd.

Dagpenning kan betalas för självrisktiden

Enligt den tillfälliga lagen kan inkomstrelaterad dagpenning betalas för självrisktiden på fem dagar, om din självrisktid började under perioden 1.1–28.2.2022.

Rätten är retroaktiv, det vill säga vi betalar dagpenning för självrisktiden i efterskott. Vi betalar automatiskt den obetalda inkomstrelaterade dagpenningen för självrisktiderna retroaktivt.

Vanligtvis betalas ingen dagpenning för självrisktiden i början av utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning.

Arbetsmarknadsstöd till företagare

Den andra ändringen i lagen om utkomstskydd för arbetslösa gäller företagare. Under vissa förutsättningar kan arbetsmarknadsstöd betalas till företagare under perioden 1.1–28.2.2022, även om företagarens verksamhet inte helt har upphört.