eAsioinnissa on huoltokatko ma 17.6.2024 klo 21.00 - 21.30. eAsiointia ei voi käyttää katkon aikana. Pahoittelemme katkosta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa!

A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

Helpotusta työttömyysturvaan - hallituksen uudet linjaukset

Uutiset

18.1.2022

Hallituksen koronaministerityöryhmä on ehdottanut työttömyysturvaan tehtäviä helpotuksia osin myös takautuvasti. Omavastuuaika poistettaisiin väliaikaisesti sekä yrittäjät voisivat saada työmarkkinatukea tammikuun alusta helmikuun loppuun. 

Keväällä 2020 hallitus toimeenpani useita väliaikaisia lakeja työttömyysturvaan, joista nyt ollaan ottamassa uudelleen käyttöön omavastuuajan poisto sekä yrittäjien mahdollisuus saada työmarkkinatukea.

Esitystä ei ole hyväksytty eduskunnassa, joten se ei ole vielä voimassa.

Omavastuuajalta voitaisiin maksaa päivärahaa

Ehdotuksen mukaisesti ansiopäivärahaa voitaisiin maksaa myös viiden päivän omavastuuajan ajalta, jos ansiopäivärahan maksaminen alkaisi ajanjaksolla 1.1.–28.2.2022. Oikeus olisi takautuva, eli päivärahan omavastuuajalta voisi saada jälkikäteen, vaikka olisi jo lähettänyt hakemuksensa ja päivärahaa ei olisi maksettu omavastuuajalta.

Tavallisesti ansiopäivärahan maksamisen alussa omavastuuajalta ei makseta päivärahaa. Poikkeus ansiopäivärahan maksamisesta omavastuuajan ajalta on edellisen kerran ollut käytössä vuoden 2020 aikana.

Työmarkkinatukea yrittäjille

Toinen työttömyysturvalain muutos koskee yrittäjiä. Yrittäjille voitaisiin maksaa työmarkkinatukea tietyin ehdoin ajanjaksolla 1.1.– 28.2.2022, vaikka yrittäjän yritystoiminta ei olisi kokonaan päättynyt.

Hallitus ei ole vielä antanut esitystä eduskunnan käsittelyyn, mutta tiedotamme lisää verkkosivuillamme asian edetessä.