Jos työnhakumatkalle haluat mennä nyt…

… niin vältä yllätykset lukemalla tämä blogiteksti, jossa käydään läpi mahdollisimman yksinkertaisesti, mitä sinun on hyvä tietää työnhakumatkaa suunnitellessasi. Lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, mikä työnhakumatka oikeastaan on.

Euroopan unionissa on jo pitkään painotettu työn ja työntekijöiden vapaata liikkuvuutta EU:n alueella. Tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa työn tekeminen siellä, missä sitä on tarjolla – ja vastaavasti taas työnantajat voivat saada päteviä työntekijöitä palvelukseensa koko EU-alueelta. Yksi keinoista on ollut tarjota mahdollisuutta hakea työtä toisesta EU-maasta ja samaan aikaan saada työttömyysetuutta lähtömaastaan. Työnhakumatkan voi tehdä myös unionin ulkopuolisiin maihin Islantiin, Liechtensteiniin ja Norjaan (ETA-maat), sekä Sveitsiin.

Työttömyyskassan jäsenenä sinulla on oikeus hakea ansiopäivärahaa enintään kolmen kuukauden ajan työnhakumatkalla, jos olet kokonaan työtön. Huomioithan kuitenkin, että jos olet esimerkiksi irtisanoutunut työstäsi ja TE-toimisto asettaa sinulle kolmen kuukauden karenssin, ansiopäivärahaa ei voida maksaa työnhakumatkasta huolimatta. Muiltakin osin sinun tulee tietysti olla oikeutettu ansiopäivärahaan jo Suomessa ollessasi.

Mitä minun tulee tehdä ennen työnhakumatkaa?

TE-toimisto

Aloita tarkistamalla TE-toimistostasi, oletko oikeutettu lähtemään työnhakumatkalle. TE-toimisto pääsääntöisesti vaatii neljän viikon kokonaan työtöntä jaksoa ennen kuin voit lähteä työnhakumatkalle. Tästä on kuitenkin poikkeuksia: jos sinulla on jo tiedossasi esimerkiksi työhaastattelu Espanjassa, TE-toimisto voi lyhentää neljän viikon jaksoa. Poikkeukset kannattaa kuitenkin tarkistaa TE-toimistosta, joka tekee päätökset asiasta.

Työttömyyskassa

Jos TE-toimisto näyttää vihreää valoa, ota yhteyttä esimerkiksi ulkomaan asioiden yksikkömme palvelunumeroon 020 690 455 ja valitse alanumero 3. Tulemme kysymään sinulta ainakin seuraavia asioita: oletko jo ollut yhteydessä TE-toimistoon? Mihin aiot lähteä työnhakumatkalle ja milloin? Mille päivälle esimerkiksi lentolippu on ostettu?

Kassasta kirjoitamme sinulle PD U2-lomakkeen, joka on esitettävä kohdemaan työvoimaviranomaisille. Emme voi kirjoittaa ja lähettää U2-lomaketta sinulle ilman TE-toimiston vahvistamaa tiedotetta työnhakumatkalle lähdöstä. TE-toimisto lähettää tiedotteen sähköisesti, ja pääsääntöisesti valmiin tiedotteen siirtyminen meille kestää yhden arkipäivän.

On hyvä olla ajoissa liikenteessä, koska U2-lomake lähetetään sinulle postitse. Joissakin EU- tai ETA-maissa (eikä unohdeta Sveitsiä) voidaan nimittäin vaatia alkuperäistä paperista versiota leimoineen ja allekirjoituksineen.

Kohdemaan työvoimaviranomainen

Ilmoittaudu kohdemaan työvoimaviranomaiselle seitsemän päivän sisällä U2-lomake kädessäsi. Suosittelemme, että etsit lähimmän työvoimatoimiston ja tarkistat sen aukioloajat jo etukäteen, ja ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi ensi töiksesi. Kannattaa huomioida, että kohdemaan työvoimatoimistot eivät todennäköisesti ole auki viikonloppuisin tai paikallisten arkipyhien aikaan, joita voi olla useita Suomen arkipyhistä poiketen! Jos et ole ilmoittautunut seitsemän päivän kuluessa, ansiopäivärahaa voidaan maksaa aikaisintaan siitä päivästä alkaen, kun olet ilmoittautunut paikalliseen työvoimatoimistoon.

Ilmoittautumisesi jälkeen kohdemaan työvoimaviranomaiset lähettävät kassaan SED U009 -lomakkeen postitse. Päivärahaa ei voida myöntää ennen lomakkeen saapumista kassaan.

Mitä minun sitten tulee tehdä työnhakumatkan aikana tai sen jälkeen?

Päivärahahakemukset voi lähettää kassaan tavalliseen tapaan esimerkiksi eAsiointimme kautta.

Työt alkoivat kohdemaassa

Jos löysit töitä kohdemaasta: onnittelut uudesta työpaikasta!

Pääsääntöisesti kolmen kuukauden työnhakumatkan aikana alkanut työ ansiopäivärahan osalta käsitellään niin kuin se olisi tehty Suomessa. Eli jos esimerkiksi työsuhteesi on osa-aikainen, voimme käsitellä hakemuksesi soviteltuna, ja sinun on lähetettävä meille hakemuksen liitteinä työsopimus sekä palkkatodistukset hakujakson ajalta.

Jos työsuhde on kokoaikainen ja alkoi työnhakumatkan aikana tai sen jälkeen, kannattaa olla yhteydessä ulkomaan asioiden yksikköömme selvittääksemme myös sen, kannattaako liiton ja kassan jäsenyyttä enää säilyttää.

Paluu Suomeen

Jos sen sijaan kävi niin harmillisesti, että työtä ei löytynytkään työnhakumatkan aikana ja palaat Suomeen, ei hätää. Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lähtöpäivästä lukien mutta mieluiten niin pian kuin mahdollista. Tällöin päivärahan maksamista voidaan jatkaa, jos päiviä on vielä jäljellä ja tietysti muutkin edellytykset täyttyvät.

Jos et ilmoittaudu ajoissa, päivärahaa ei voida maksaa ennen kuin olet ollut neljä viikkoa töissä tai TE-toimiston osoittamassa koulutuksessa.

Näillä toimenpiteillä pitäisi päästä jo hyvin alkuun, mutta jos tämä blogiteksti ei vastannutkaan kaikkiin kysymyksiisi, ota toki yhteyttä meihin ja aina valpas ulkomaan asioiden yksikkömme mielellään vastaa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Onnea työnhakuun!

Antti Hautamäki

etuuskäsittelijä, EU/ETA

 

Lue myös nämä

Korona-väliaikaislakien vaikutus jäseniimme

Keväällä koronatilanteen alkaessa maamme hallitus valmisteli kiireesti väliaikaisia lakimuutoksia työsopimuslakiin ja työttömyysturvaan. Lakimuutoksilla pyrittiin vastaamaan todella nopeaan ja ennakoimattomaan lomautusten ja työttömyyden kasvuun. Keskeisin väliaikainen...

Työttömän palvelut eivät saisi pirstaloitua

Työttömyysturvan toimeenpanoon on tulossa lähivuosina mittavia muutoksia. Jo nyt voidaan nähdä, että työttömien palvelut pirstaloituvat muutosten seurauksena. Tähän mennessä toteutetut irralliset työttömyysturvan muutokset vain vauhdittavat...

Työttömyysturvan aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa

Hallituksen esitys työttömyysturvan aktiivimalliksi omavastuupäivin hyväksyttiin eduskunnassa 19.12.2017. Malli tulee näin ollen voimaan 1.1.2018. Hallitus tavoittelee uudistuksella nopeampaa työllistymistä. Aktiivisuuteen kannustetaan seuraamalla työskentelyä, koulutukseen osallistumista...