A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

A-kassa, kuvituskuva
Avoin työttömyyskassa kasvatti jäsenmääräänsä 30 000 jäsenellä

Uutiset

31.1.2023

A-kassa jatkaa vahvaa kasvuaan ja on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. 2023 alussa jäsenmäärä nousi jo 228 020 jäseneen kun Kuljetusalan työttömyyskassa sulautui A-kassaan. Jäsenistä 219 275 kuuluu johonkin A-kassan taustaliittoon työttömyyskassan lisäksi.

A-kassa on kaikille palkansaajille avoin työttömyyskassa. Monialaisuus ja laaja asiantuntemus ovat A-kassan voimavara. Kuljetusalan työttömyyskassan sulautumisen myötä kassalla on entistäkin enemmän ja laaja-alaista osaamista.

Suurempi ja monialaisempi työttömyyskassa mahdollistaa myös paremman varautumisen työllisyyden liittyviin kausivaihteluihin. Isona toimijana pystymme tarjoamaan kattavan palveluvalikoiman, joka vastaa jäsentemme vaatimuksia ja tarpeita.

A-kassan kanssa yhteistyötä tekevät tällä hetkellä kymmenen ammattiliittoa: Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Journalistiliitto, Näyttelijäliitto, Muusikkojen liitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) sekä Ay-toimihenkilöt. Vuoden 2023 alussa Kuljetusalan työttömyyskassa sulautui A-kassaan, jolloin myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Suomen Merimies-Unioni SMU aloittivat yhteistyön vakuuttamalla jäsenensä A-kassassa.

A-kassan jäsenmaksu on vain 8 euroa kuukaudessa ja se sisältyy usean ammattiliiton jäsenmaksuun.

2023 toi muutoksia työttömyysturvaan – uusi muutosturvaraha sekä helpotuksia opiskeluun

2023 työttömyyskassoille tuli maksettavaksi uusi etuus – muutosturvaraha yli 55-vuotiaille. Muutosturvaan kuuluu muutosturvaraha, joka vastaa kuukauden palkkaa, sekä mahdollisuus TE-toimiston tai ELY-keskuksen järjestämään muutosturvakoulutukseen. Lisäksi työttömyysturvan lisäpäivien ikäraja nousi vuosina 1963 ja 1964 syntyneiden kohdalla. Lisäpäivät poistuvat kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneillä. Muutosturvaraha ei vaikuta työttömyysturvaan tai muihin etuuksiin toimeentulotukea lukuun ottamatta. Muutosturvarahaa voi hakea työttömyyskassasta.

Peruspäivärahan ja lapsikorotuksen määrät nousevat

Ansiopäivärahan suuruus on sidottu peruspäivärahan määrään, joka nousi 37,21 euroon päivässä vuonna 2023 (vuonna 2022 loppuvuodesta 35,72 euroa päivässä). Tästä syystä myös ansiopäivärahan taso nousi vuoden alusta alkaen. Tason nousu koskee myös kaikkia jo maksussa olevia päivärahoja.

Opiskelu työttömyystuella helpottuu

Ansiopäivärahaa ei voi saada päätoimisesti opiskellessa, mutta sivutoimisesti opiskeleva työnhakija voi olla oikeutettu työttömyysetuuteen. Jatkossa työnhakija voi opiskella laajemmin menettämättä työttömyysetuutta. Tällaisia koulutuksia voivat olla esimerkiksi erilaiset lyhyehköt kurssit ja koulutukset, pätevöitymiskoulutukset ja opinnot kansalaisopistossa.