A-kassan logo, vihreä

Ajankohtaista

Lue myös nämä uutiset

Kuvassa opiskelija katsoo kännykkää ja etsii opiskelupaikkavaihtoehtoja
Alle 25-vuotias: muista hakea opintoihin

Uutiset

7.3.2023

Kevään yhteishaku perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin käynnistyi tiistaina 21.2. Saadakseen ansiopäivärahaa työttömyyden ajalta alle 25-vuotiaan nuoren tulee hakea vähintään kahta opiskelupaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin, jos hänellä ei ole tarvittavaa koulutusta.

Ansiopäivärahan saamisen ehtoihin alle 25-vuotiaille kuuluu velvollisuus hakea vähintään kahta opiskelupaikkaa. Koulutusta ei kuitenkaan tarvitse välttämättä hakea yhteishaussa, mutta sen tulee johtaa tutkintoon.

Pitääkö minun hakea opiskelupaikkoja?

Jos olet alle 25-vuotias ja et ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeen tutkintoon johtavaa ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, tulee sinun hakea kahta opiskelupaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin.

Mitä käy, jos en hae opiskelupaikkoja?

Jos et ole hakenut opiskelupaikkoja, et voi saada työttömyysetuutta. Lisäksi kieltäytyminen koulutuksesta tai sen keskeyttäminen voivat johtaa työttömyysetuuden menettämiseen.

Alle 25-vuotiaana velvollisuus hakea opiskelupaikkoja koskee myös niitä tilanteita, joissa olisit täyttänyt ansiopäivärahan työssäoloehdon.

Mitä minun pitää tehdä?

Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa syksyllä alkavaan koulutukseen, jos et ole täyttänyt vielä 25 vuotta ja sinulla ei ole tarvittavaa tutkintoa.

Kevään yhteishaku perusopetuksen jälkeisiin opintoihin on käynnissä 21.2.-21.3.2023. Korkeakoulujen yhteishaku on sen sijaan käynnissä 15.-30.3.2023. Yhteishausta ja opintovaihtoehdoista saat lisää tietoa Opintopolusta.

Jos olet epävarma tilanteestasi, voit tiedustella koulutukseen hakemisvelvollisuudesta tarkemmin TE-toimiston koulutusneuvonnasta, puh. 0295 020 702. Voit myös tarkistaa, löydätkö vastauksen TE-toimiston verkkosivuilta.

Lue täältä lisää koulutukseen hakuvelvollisuuden vaikutuksesta työttömyysetuuteen