Ohjeet lomautetulle

Jos jäät lomautetuksi, muista ilmoittautua TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Ansiopäivärahahakemus tulee lähettää kassaan hakujakson päätyttyä. Lähetä hakemuksen liitteenä ainakin lomautusilmoitus ja palkkatodistus.

Ilmoittaudu TE-toimistoon

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Voit kuitenkin tehdä ilmoittautumisen jo lomautusilmoituksen saatuasi. Ansiopäivärahaa voidaan myöntää vain, jos työnhakusi on voimassa.

Työnhaun tulee olla voimassa koko lomautuksen ajan TE-toimiston kanssa sovitulla tavalla. Jos lomautus toteutetaan useammissa jaksoissa, työnhaun tulee olla voimassa jokaisella lomautusjaksolla.

Lähetä hakemus kassaan

Voit lähettää ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen, kun kaksi viikkoa on kulunut lomautuksen alkamisesta. Hakemukset tulee täyttää kalenteriviikottain eli maanantaista sunnuntaihin. Jos lomautus on alkanut keskellä viikkoa, täytä hakemus vähintään kahdelta täydeltä kalenteriviikolta.

Jatkohakemukset lähetetään kassaan pääsääntöisesti neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden jaksoissa. Hakemukset tulee lähettää kassaan aina jälkikäteen, eli haettavan jakson jo päätyttyä.

Voit tehdä hakemuksen eAsioinnin kautta. eAsiointiin kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla.

Muista toimittaa tarvittavat liitteet

Hakemuksen liitteinä tulee olla ainakin palkkatodistus ja lomautusilmoitus.

Jos sinulla on sivutoimista yritystoimintaa, toimita kassaan henkilökohtainen verotuspäätös vuodelta 2018. Muista ilmoittaa yritystoiminnasta TE-toimistoon.

Myös todistukset mahdollisista eläketuloista, muista sosiaalietuuksista tai toisella työnantajalla tehdystä työstä tulee liittää hakemukseen. Jos sosiaalietuuden on myöntänyt Kela, riittää, että ilmoitat saamastasi etuudesta hakemuksessa.

Jos sinut on lomautettu lyhennetylle työpäivälle tai teet töitä muulle kuin lomauttaneelle työnantajalle, lähetä kassaan myös palkkalaskelma.

Liitteiden ei tarvitse olla alkuperäisiä. Esimerkiksi kännykällä ottamasi kuva riittää, kunhan asiakirjasta saa selvää. Myös liitteet voi lähettää eAsioinnin kautta.

Pidä jäsenmaksusi ajan tasalla

Jos työnantajasi ei peri jäsenmaksua suoraan palkastasi, muista maksaa jäsenmaksusi siten, ettei niissä ole katkoksia lomautuksen alkuun asti. Lomautuksen ajalta jäsenmaksua ei tarvitse maksaa, jos et saa muuta ansiotuloa esimerkiksi toisesta työstä.

Teollisuusliiton ja Teollisuuden työttömyyskassan jäsenenä voit tarkastella maksamiasi jäsenmaksuja kirjautumalla liiton eAsiointiin.

Jos jäsenmaksuja puuttuu, se voi hidastaa päivärahahakemuksesi käsittelyä.

Ansiopäivärahasta maksettava vero

Palkkaverokorttia käytettäessä ennakonpidätys on aina vähintään 25 prosenttia, ellet toimita kassaan muutosverokorttia etuutta varten. Muutosverokortin etuutta varten voit tilata ja lähettää suoraan kassaan Verohallinnon OmaVero -palvelun kautta.

Huomaathan, että kassan asiakaspalvelussa on koronatilanteen vuoksi ruuhkaa. Keskitämme voimavarojamme etuuskäsittelyyn, jotta voimme käsitellä hakemukset mahdollisimman tehokkaasti ja maksaa ansiopäivärahat nopeasti. Pyydämme ottamaan vain kiireellisissä asioissa yhteyttä asiakaspalveluumme. 

Lataa tästä PDF-ohje Lomautuksen alkaessa. Sama ohje on saatavilla myös englanninkielisenä painamalla tästä

Lue myös nämä

eAsioinnin häiriö korjattu

eAsioinnin käytössä oli keskiviikkona päivällä ongelma, minkä vuoksi eAsiointi ei avautunut kaikille käyttäjille oikein.  Häiriötilanne on nyt korjattu ja eAsiointi toimii jälleen normaalisti. Pahoittelemme häiriöstä...