Estyikö työntekosi koronaviruksen vuoksi?

Koronavirusepidemia vaikuttaa työn tekemiseen monin eri tavoin. Kulutus voi vähentyä, matkustaminen on rajoitettua ja  materiaali- ja komponenttipula tuotannon ja logistiikan seisahduttua voi rajoittaa työn tekemistä.

Työnantaja voi lomauttaa työntekijät yt-neuvottelujen perusteella, ja kassan jäsenelle voidaan maksaa lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa. TE-toimisto antaa lausunnon lomautuksesta kassalle.

Miten työttömyysetuutta haetaan työnteon estymisen ajalta?

  1. Työnantajasi antaa sinulle lomautusilmoituksen.
  2. Ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ilmoita TE-toimistolle lomautuksesta. Ilmoittautumiseen löydät ohjeita TE-palveluiden sivuilta.
  3. Hae päivärahaa työttömyyskassasta. Päivärahaa haetaan jälkikäteen, ja hakemuksen voi toimittaa kahden kalenteriviikon työttömyyden jälkeen tai lomautuksen päätyttyä.
  4. Toimita hakemuksesi liitteenä palkkatiedot ja lomautusilmoitus. Hakemuksen liitteineen voi toimittaa sähköisesti eAsioinnin kautta.

Jouduitko karanteeniin koronaviruksen vuoksi?

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen.

Tartuntatautipäiväraha ei estä ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksamista, mutta on ansiopäivärahasta vähennettävä etuus. Jos teet osa-aikatyötä, voit saada soviteltua ansiopäivärahaa, vaikka saisit tartuntatautipäivärahaa (voit saada tartuntatautipäivärahaa siltä osin kuin on aiheutunut ansionmenetystä osa-aikaisesta työstä). Ansiopäivärahaa voidaan maksaa tartuntatautipäivärahalla vähennettynä. Ilmoita hakemuksellasi saamastasi sosiaalietuudesta.

Lisätietoa koronavirusepidemian vaikutuksista työsuhteisiin löydät Teollisuusliiton uutisesta.

Päivitetty 24.3.2020

Lue myös nämä

eAsioinnin häiriö korjattu

eAsioinnin käytössä oli keskiviikkona päivällä ongelma, minkä vuoksi eAsiointi ei avautunut kaikille käyttäjille oikein.  Häiriötilanne on nyt korjattu ja eAsiointi toimii jälleen normaalisti. Pahoittelemme häiriöstä...